AMSTERDAM - IT-bedrijf IBM bouwt een opslagsysteem waar 120 petabytes aan gegevens op past. Dat is acht maal zo groot als het grootste opslagsysteem tot nog toe.

Het opslagsysteem van 120 miljoen gigabytes, zo’n 24 miljard mp3’s van 5 MB, wordt gebouwd voor een nog onbekende klant en zal uit 200.000 individuele harde schijven bestaan.

Het systeem gaat gegevens opslaan van "een supercomputer die gebruikt wordt om gebeurtenissen in de reële wereld te simuleren", vertelt directeur opslagonderzoek Bruce Hilsberg aan website Technology Review. Volgens hem zal het systeem naar verwachting zo’n biljoen bestanden kunnen opslaan.

Het bouwen van het systeem wordt een uitdagende klus voor IBM. Zo moeten er speciale rekken gemaakt worden voor alle harde schijven. Ook worden de schijven met water gekoeld, omdat luchtkoeling niet volstaat.

GPFS

IBM maakt voor het project gebruik van een nieuw, zelf ontwikkelde, bestandssysteem. De General Parallel File System (GFPS) van het bedrijf schrijft individuele bestanden naar meerdere schijven, zodat verschillende delen van het bestand op hetzelfde moment kunnen worden gelezen en geschreven.

Met dat systeem wordt het lezen van bestanden en het uitvoeren van beheertaken versneld. IBM vestigde vorige maand een record met GFPS, door 10 miljard bestanden in 43 minuten te scannen.

Simulaties

Grote opslagsystemen kunnen voor allerlei projecten met hoge intensiteit gebruikt worden. Vooral grootschalige simulaties van weerpatronen en klimaat hebben naast snellere computers ook meer opslagruimte nodig.