AMSTERDAM – Apple en Samsung stonden deze week tegenover elkaar in de rechtbank van Den Haag. Volgens Apple lijken Galaxyproducten te veel op Appleproducten. Over de inhoud van modelrechten zijn de bedrijven het niet eens. Een overzicht van de argumenten.

“Apple staat bekend om het design. De namen van producten als de iPhone en iPad roepen direct een beeld op. Ons ontwerp is net zo belangrijk als de techniek. Goede techniek met een slecht design, daar zit niemand op te wachten”, zo begon de advocaat van Apple donderdag het pleidooi.

De iPhonemaker vindt dat de Galaxy S en Galaxy Ace (niet de Galaxy S II) te veel lijken op de iPhone 3GS. In de rechtszaal werd vooral de Galaxy S als voorbeeld gebruikt.

Algemene indruk

In het modelrecht voor de iPhone en iPad heeft Apple een aantal uiterlijke kenmerken van de toestellen laten vastleggen. Op basis van deze elementen stelt Apple dat de Galaxyproducten verboden moeten worden. Ook de Galaxy Tab 10.1 die te veel op de iPad lijkt, wil Apple verbieden.

Apple hamert op de algemene indruk van de apparaten en stelt dat er niet in detail naar elementen gekeken moet worden, hoewel Apple dat zelf in voorbeelden soms ook doet. Ook stelt Apple dat Samsung zich niet blind moet staren op de tekstuele omschrijving van het modelrecht, maar gewoon naar de foto’s moet kijken.

Vrijheid

Samsung vindt de vastgelegde elementen in het modelrecht van de iPhone en iPad namelijk veel te algemeen. “Bij het ontwerpen van een telefoon ben je gebonden aan de eisen die functionaliteit en techniek je opleggen”, aldus de advocaat van Samsung.

“Mensen willen een zo groot mogelijk scherm, ze willen een rechthoekige telefoon. Een vierkante of ronde telefoon is onmogelijk omdat dan niet te zien is wat de boven- en onderkant is in het geval van de nieuwe smartphones.”

Bovendien willen mensen volgens Samsung altijd een zo dun mogelijk toestel en moet de smartphone afgeronde hoeken hebben. “Scherpe hoeken zouden kleding kapot kunnen maken.”

Samsung is het bovendien niet eens met het feit dat iPhone enorm innovatief is en dat het design net zo belangrijk is als de techniek. Het bedrijf verwijst naar een Nokia uit 2004 en een LG Prada uit 2006 die dezelfde uiterlijke kenmerken hadden als de iPhone. Volgens Apple hadden deze toestellen echter ook afwijkende elementen, waardoor de algemene indruk heel anders was.

Argumenten Apple

De kenmerkende elementen die Apple toewijst aan de iPhone zijn: Afgeronde hoeken, één grote glimmende plaat op de voorkant met daaronder een touchscreen en daaromheen zwarte of witte randen, een ronde knop aan de voorkant en een verstevigende rand aan de zijkant.
De algemene indruk van de Galaxy-smartphones zou door deze elementen ook te gebruiken hetzelfde zijn als die van de iPhone.

Bovendien vindt Apple de User Interface (UI) te veel lijken op die van de iPhone. Daarmee wordt de weergave van het systeem bedoeld. De Galaxylijn draait op Android, de iPhone op iOS. Apple stoort zich aan het feit dat op de onderste balk op de homepage vergelijkbare icoontjes te zien zijn (zie foto hieronder).

x

Apple stelt een octrooi te hebben op de manier waarop deze vier vaste icoontjes worden weergegeven op de Galaxy S.

Daarnaast stelt Apple dat Samsung de schikking en de vormgeving van de icoontjes in de rest van het systeem heeft gekopieerd. “Vier icoontjes op een rij met afgeronde hoeken en witte tekst eronder. Dat hebben de Galaxytoestelen ook”, aldus de advocaat van Apple.

Argumenten Samsung

Samsung beargumenteert dat de afgeronde hoeken, de grote glimmende plaat en verstevigde randen nodig zijn om aan functionaliteitseisen van consumenten te voldoen. Bovendien gebruikt Samsung in de Galaxytoestellen een vierkante knop, geen ronde.

x

Samsung vindt de knoppen onderaan de iPhone 3GS (links) en Galaxy S (rechts) niet vergelijkbaar.

Wat betreft de UI vindt Samsung de eisen belachelijk omdat wereldwijd talloze telefoons gebruikmaken van icoontjes met afgeronde hoeken, bijvoorbeeld Nokia. “Daarnaast is het al jaren gebruikelijk om de vier meest gebruikte iconen in een vaste balk onderin het beeldscherm weer te geven.”

Ook wijst Samsung op het feit dat veel iconen, zoals die van Berichten, Gmail en Android Market geen vierkantjes met afgeronde hoeken zijn.

Wat betreft de bewering dat de algemene indruk hetzelfde is, reageert de advocaat van Samsung kort: “Als je een elektronicawinkel binnenloopt en je gaat naar de tv-afdeling zie je tientallen televisies die er precies hetzelfde uitzien op de naam op het toestel na.”

 x

De Galaxy S (links) en iPhone 3GS (rechts) lijken volgens Apple te veel op elkaar.

x

Hierboven ziet u de onderkant van de LG Optimus 2X Speed. Dit toestel heeft een rand aan de onderkant en dus niet één grote glimmende plaat aan de voorkant.

iPad

Naast smartphones eist Apple ook een verkoopverbod op de Galaxy Tab 10.1 om dezelfde reden als bij de telefoons: het apparaat lijkt te veel op een appleproduct, de iPad.

Volgens Apple zijn de volgende kenmerken toonaangevend voor de iPad: een rechthoekige vorm, afgeronde hoeken, een plat transparant oppervlak, een metallic rand en een dunne rand die voortkomt uit een gebogen achterkant (zie foto).

 x

Tekenend voor de iPad (rechts) is volgens Apple de gebogen achterkant die overgaat in een dunne zijkant. Links de Galaxy Tab.

Samsung brengt hier tegenin dat er wederom een aantal elementen te algemeen zijn, zoals de rechthoekige vorm, de afgeronde hoeken en het transparante oppervlak aan de voorkant.

“Wat betreft de metallic rand en de gebogen achterkant, Apple stelt zelf in de eis dat de voorkant het belangrijkst is voor de algemene indruk. Deze punten doen er dus weinig toe en zijn niet genoeg om dezelfde algemene indruk te wekken.”

Fotomateriaal

Daarnaast beschuldigde Samsung Apple ervan met het fotomateriaal geknoeid te hebben. Bepaalde foto’s zouden opgeblazen zijn en de vorm van de Galaxy Tab is volgens Samsung uit z’n verband gehaald. Opvallend is dat deze uitspraken tijdens de eerste zitting gedaan zijn. Toen werden in principe alleen technische patenten besproken.

Donderdag kwam het uiterlijk verder aan bod, alleen toen heeft Samsung niet meer verwezen naar de volgens het bedrijf bewerkte beelden.

x

De rechter doet 15 september uitspraak, een mogelijk verkoopverbod zou op z’n vroegst 13 oktober ingaan. Samsung wilde de Galaxy Tab eigenlijk eind augustus lanceren, maar heeft de perspresentatie van deze week afgezegd. De bedrijven hebben inmiddels wel afgesproken dat Apple geen aparte procedure zal starten om de verkoop voor de uitspraak tegen te gaan.

Samsung kan de Galaxy Tab 10.1 dus gewoon, in ieder geval tot 13 oktober, verkopen.

Lees alles over de juridische strijd tussen Apple en Samsung