AMSTERDAM - De tientallen documenten die zijn gevonden op de computer van Paul Ceglia, die beweert recht te hebben op de helft van Facebook, moeten openbaar gemaakt worden.

Dat oordeelde een rechter in New York nadat Ceglia’s advocaten alle 120 stukken als vertrouwelijk hadden aangemerkt.

Onder de documenten zouden ook meerdere versies van een contract zitten die hij in 2003 met Facebook-oprichter Mark Zuckerberg claimt te hebben getekend. Uit dat contract en verschillende e-mails zou blijken dat hij recht heeft op de helft van het bedrijf.

Bewijs

De rechter heeft besloten dat 85 van de 120 documenten openbaar gemaakt moeten worden. Hij geeft Ceglia’s advocaten tot 17 augustus om de vier exemplaren van het contract te overhandigen.

Onlangs kreeg Facebook de rechter zover om hen de computer van de 38-jarige Ceglia te laten doorzoeken. Volgens de netwerksite is daar bewijs op gevonden dat het contract waarop Ceglia zich baseert nep is. Dat ‘nepcontract’ moet nu dus openbaar gemaakt worden.

Streetfax

Zuckerberg heeft wel een ander contract met Ceglia getekend in 2003. Hij ontmoette Ceglia in een hotel vanwege een vacature voor de website streetfax.com.

''Hij (Zuckerberg) tekende een geschreven overeenkomst met Streetfax, waarin hij overeenkwam diensten te verzorgen alleen voor de website streetfax.com”, aldus Facebook.