AMSTERDAM - Facebook heeft een losse applicatie voor smartphones gelanceerd waarmee leden van de netwerksite over het internet berichten naar elkaar kunnen sturen, vergelijkbaar met Whatsapp.

De instant messaging-dienst Facebook Messenger is vanaf woensdag te gebruiken in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

De komende weken zal de app in meer landen uitgebracht worden, ook in Nederland.

Losse app

Volgens Facebook wordt het versturen van berichten naar vrienden nu nog makkelijker. Het is niet nodig hiervoor de al bestaande Facebook applictie te openen. Facebook Messenger is een op zichzelf staande applicatie.

De dienst zal naast op smartphones ook werken op normale telefoons, communiceren loopt dan via sms.

Functies

In de app is het mogelijk om groepsberichten te versturen, foto's toe te voegen en de locatie van vrienden te bekijken of de eigen locatie te delen. De dienst is nog niet direct beschikbaar voor Blackberry, maar een applicatie voor dit platform staat wel op de plannning.

Bij Blackberry zal Facebook moeten concurren met de bijgeleverde dienst Blackberry Messenger. Op andere telefoons is Whatsapp erg populair. Het voordeel van Facebook kan zijn dat berichten gestuurd kunnen worden naar vrienden en je deze persoon dus niet in je telefoonboek hoeft te hebben.

Sms-verkeer

De Nederlandse providers KPN, T-Mobile en Vodafone hebben eerder dit jaar al aangegeven last te hebben van diensten als Whatsapp omdat er daardoor minder sms'jes verstuurd worden en de providers daar dus minder aan verdienen.