AMSTERDAM – Een aantal belangrijke ontwikkelaars van applicaties verlaat Blackberrymaker Research In Motion (RIM). Een nieuwe klap voor het bedrijf.

Bloomberg bericht maandag dat drie grote ontwikkelaars hun samenwerking met RIM hebben stopgezet. Zij zullen geen applicaties meer voor Blackberry’s ontwikkelen.

Het gaat om Seesmic Inc. dat social media-applicaties ontwikkelt, Mobil Roadie dat zich meer richt op 'fan-apps' van onder meer de Miami Dolphins en Taylor Swift en Purple Forge dat zorgt voor applicaties rondom politieke campagnes en polls.

De ontwikkelaars wijzen op de enorme groei van Apple en Android waardoor deze platformen veel aantrekkelijker zijn. Bovendien is er ook het een en ander mis met het ontwikkelen voor Blackberry.

Complex

Zo is het erg complex om een app voor het systeem van RIM te ontwikkelen terwijl de afzetmarkt relatief klein is.

Blackberry’s hebben een ander formaat scherm, hebben een afwijkend besturingssysteem en zijn te besturen met zowel een aanraakscherm, toetsenbord en scrollknop. Het ontwikkelen van een app kost daarom relatief veel moeite en geld.

Bovendien zouden er bij het ontwikkelen van Blackberryapplicaties een hoop onaangename verrassingen opduiken. Volgens de ontwikkelaars is dit bij de iPhone minimaal en bij Android al iets vaker het geval. Bij Blackberry zou het aantal onverwachte situaties echter niet te overzien zijn.

Kwartaalcijfers

RIM kampt de afgelopen weken met tegenvallende berichten. De komende kwartaalcijfers zullen slechter uitpakken dan verwacht en resulteren naar verwachting in flink wat ontslagen.

Er is voor het bedrijf overigens nog wel een kans om het ontwikkelproces van applicaties te verbeteren. Zo nam het RIM eerder QNX Software System over en bracht het de tablet Playbook uit met een op QNX gebaseerd besturingssysteem.