AMSTERDAM – Vodafone maakt zich zorgen om de situatie rondom het vrijkomen van extra frequenties voor nieuwkomers op de markt van mobiel internet. De PVV heeft onlangs twee tegenstrijdige moties gesteund waardoor minister Verhagen nu kan kiezen.

De overheid veilt volgend jaar extra frequenties om het toenemende gebruik van mobiel internet en smartphones op te vangen.

Het gaat om twee keer 30 MHz op de 800 MHz-band. In totaal komt dus 60 Mhz vrij, maar een blok wordt altijd verdeeld over twee keer een x aantal Mhz. Zo bestaat een blok van 10 Mhz uit twee keer 5 Mhz. 5 Mhz voor uploaden en 5 Mhz voor downloaden.

Moties

Volgens het eerste plan zou twee keer 10 MHz gereserveerd worden voor nieuwkomers. D66 en PvdA dienden onlangs een motie in om twee keer 15 MHz voor nieuwkomers vrij te maken, met een maximum van 10 MHz per partij.

Op de andere twee keer 15 MHz zou door alle partijen, dus ook de nieuwkomers, geboden kunnen worden.

Verhagen

Tegelijkertijd diende het CDA en de VVD een motie in om twee keer 5 MHz voor nieuwkomers vrij te maken. PVV steunde beide moties terwijl daar dus tegenstrijdige voorstellen in gedaan worden. Door de steun van de PVV kregen beide voorstellen een meerderheid in de Kamer en kan minister Maxime Verhagen (CDA) van Economische Zaken bepalen welke motie hij accepteert.

Een brief van Verhagen over de situatie wordt op korte termijn verwacht.

‘Zorgelijk’

Vodafone noemt de situatie zorgelijk. “We bevinden ons in een erg belangrijke fase in de telecomsector. We gaan van voice naar data en de politieke discussies hierover zijn van groot belang. Dat twee tegenstrijdige plannen gesteund worden, is weinig hoopvol.”

KPN en T-Mobile willen niet reageren op de situatie. Beide providers stellen dat ze wachten op de brief van Verhagen voordat commentaargegeven wordt. “De politiek is aan zet”, aldus een woordvoerder van KPN.

Vodafone en KPN

Feit is dat tijdens de veiling bestaande partijen (Vodafone, KPN en T-Mobile) een stuk kleiner kunnen worden. In theorie zou zelfs een partij kunnen verdwijnen. De vrijgekomen ruimte op de 800 MHz is namelijk volledig nieuw voor de telecomsector. De bestaande partijen hebben wel al frequenties op de 900 en 1800 MHz-band.

Ook deze frequenties worden begin 2012 geveild. De nieuwkomers kunnen daar ook op bieden en zouden in theorie dus een bestaande partij kunnen overbieden op hun eigen frequenties.

Veel geld

De nieuwkomers moeten dan echter wel erg veel geld meenemen en bestaande partijen zullen koste wat kost hun frequenties willen behouden om de bestaande klanten diensten te kunnen blijven aanbieden.

Definitieve afspraken worden naar verwachting gemaakt tijdens het telecomdebat in de Tweede Kamer. Dat debat zal begin juni plaatsvinden.