AMSTERDAM – Na Apple zijn er in de Verenigde Staten (VS) ook aanklachten ingediend tegen Google vanwege privacyschending bij het opslaan van de locatie van mobiele apparaten.

Dat schrijven Amerikaanse media.

Onlangs werd bekend dat zowel Apple als Google de locatie van gebruikers opslaan. Apple heeft laten weten dat het een systeemfout betreft en dat de fout hersteld wordt. Google laat in een reactie weten dat de locatie alleen gebruikt wordt als daar toestemming voor is gegeven.

Toch hebben twee Amerikaanse vrouwen besloten Google aan te klagen voor vijftig miljoen dollar vanwege privacyschending. Apple werd eerder aangeklaagd door twee andere consumenten.

Opslaan

Het gaat in de rechtszaken niet zo zeer om het gebruik van de locatie, maar om het feit dat deze data opgeslagen wordt op de telefoons van gebruikers die kiezen GPS-diensten te gebruiken. Volgens Google wordt dit gebruikt om betere diensten te kunnen leveren.

Volgens de aanklachten hebben de vrouwen echter geen toestemming gegeven voor het opslaan en delen van de locatiegegevens. De vrouwen vinden dat de mogelijkheid smartphones en gebruikers te volgen een serieus risico vormt voor privacyschending en zelfs stalking.