AMSTERDAM – Steve Jobs, CEO van Apple, zou ontkend hebben de locatie van gebruikers bij te houden en permanent op te slaan. Concurrent Google zou dit met Android wel doen. Twee Amerikaanse consumenten zijn inmiddels een rechtszaak tegen Apple gestart.

Een lezer van MacRumors.com besloot Jobs te mailen naar aanleiding van berichten dat Apple de locatie van de iPhone en iPad heel nauwkeurig volgt en deze vervolgens permanent op het toestel en op de computer van de gebruikers opslaat.

Het bestand zou niet versleuteld zijn en door kwaadwillende relatief eenvoudig te achterhalen zijn.

Onjuist

Jobs antwoordde volledig in stijl uiterst kort op het verzoek van Macrumors.com, waarin de website suggereerde dat Android gebruikers niet volgt: “Oh dat doen ze wel. Wij volgen niemand. De informatie die circuleert is onjuist.”

Jobs treedt niet in detail over waarom deze informatie onjuist zou zijn en met welke argumenten hij Android beschuldigd van het volgen van gebruikers. Het is bovendien niet 100 procent zeker op de mail echt van de CEO van Apple komt.

Rechtszaken

In de Verenigde Staten zijn inmiddels twee rechtszaken gestart tegen Apple. Zij beschuldigen het bedrijf van het schenden van privacy door hun locatiegegevens te volgen en op te slaan.

De VVD heeft in Nederland Kamervragen gesteld over de gegevensopslag en eist dat de overheid per direct stopt met het gebruiken van iPhones. Ook zouden consumenten bij aankoop expliciet ingelicht moeten worden over de praktijken.

Onderzoek

In augustus 2010 riep de toenmalige minister van Economische Zaken het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) al op tot onderoek naar gegevensopslag door Apple. Toen werd bekend dat de voorwaarden waren aangepast waarna locatiegegevens gebruikt en verspreid mochten worden.

Het CBP wil niet bekendmaken of er inderdaad onderzoek gedaan wordt: "Daar doen we geen uitspraken over." Een oproep van de minister betekent niet automatisch onderzoek omdat het CBP onafhankelijk is.

Ook Apple wil niets kwijt over een eventueel onderzoek.