AMSTERDAM – Microsoft gaf eerder aan niet mee te gaan in de versnelde updatecyclus die aangekondigd is voor Chrome en Firefox. Toch onthulde het bedrijf dinsdag een previewversie van Internet Explorer 10.

Medio maart kwam IE9 op de markt, maar Microsoft is sinds twee weken alweer bezig aan een nieuwe browser.

“Omdat we al zoveel vooruitgang hebben geboekt, willen we de browser nu alvast met onze gebruikers delen”, schrijft topman Dean Hachamovitch in een blog.

IE9 werd bij de lancering geprezen vanwege het minimalistische uiterlijk, de snelheid en de ondersteuning van HTML5. Volgens Hachamovitch zal IE10 daarop voortborduren.

Internet Explorer 10 Platform Preview 1 is per direct te downloaden.

Grafisch

Verder zal IE10 volgens Microsoft vooral grafisch nog beter presteren. Tijdens de presentatie liet het bedrijf IE10 en ‘een recente versie’ van Chrome naast elkaar draaien en toonde aan dat IE op Windowssystemen sneller draait dan de browser van Google.

ARM

In de nieuwe versie van IE zal gebruikgemaakt worden van ARM. Eerder kondigde Microsoft al aan dat Windows 8 ARM-processors zal ondersteunen. Vooralsnog wordt door Microsoft vooral gebruikgemaakt van de processorinstructieset x86 van Intel.

Producenten van veel mobiele apparaten hebben voor ARM gekozen omdat deze processors veel minder energie vragen.

Updates

Mozilla en Google kondigden eerder aan de browsers sneller te willen updaten. Firefox 4 kwam in dezelfde week als IE9, maar Mozilla liet onlangs al weten 21 juni Firefox 5 te verwachten en twee maanden later Firefox 6 te willen lanceren.

Google maakte bekend niet meer te geloven in grote nieuwe versies, maar wil de browser constant updaten. Microsoft vertelde in een reactie dat het voor de grote zakelijke klanten niet ideaal is om snelle updates te krijgen, maar dat zij liever betrouwbare grote updates zien.

Toch lijkt het bedrijf met de komst van IE 10 Preview Platform 1 sneller een nieuwe versie van de browser op de markt te willen brengen.