AMSTERDAM – ENPA, de Europese belangenorganisatie voor uitgevers van tijdschriften en kranten, heeft geklaagd over plannen van Apple om het toelatingsbeleid aan te scherpen.

Dat heeft het ENPA bekendgemaakt.

Uitgevers hebben hun ongenoegen geuit over het feit dat Apple aankopen binnen applicaties zelf wil regelen.

In de praktijk komt het er op neer dat veel digitale versies van kranten op bijvoorbeeld de iPad nu nog gekocht kunnen worden via de uitgever. Bijvoorbeeld door gebruikers door te sturen naar de eigen website.

Opbrengst

De maker van de iPad en iPhone wil dat aankopen via Apple zelf gaan of dat op z’n minst de mogelijkheid geboden wordt. Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat uitgevers een deel van de opbrengst moeten afstaan.

Een dergelijk systeem betekent volgens de uitgevers ook dat zij geen toegang meer hebben tot informatie van hun klanten. Ze beschikken bijvoorbeeld niet over (totale) verkoopcijfers. Bovendien zou het moeilijk worden prijzen aan te passen door de bemoeienis van Apple.

“Digitale edities van kranten en tijdschriften werken vaak samen met de papieren versies”, aldus Valdo Lehari, vicepresident bij ENPA. Hij meent dat deze samenwerking nu bemoeilijkt wordt.

NMa

Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, gaat de verandering in de regels voor de App Store van Apple niet aanpakken. Dat laat hij dinsdag weten na Kamervragen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) houdt Apple wel goed in de gaten.

Verhagen vindt het te vroeg om conclusies te trekken. “De exacte plannen en consequenties zijn nog niet duidelijk.”

Er zijn volgens de minister nog geen klachten binnengekomen bij de NMa. Er is dan ook geen formeel Nederlands onderzoek gestart, maar de NMa heeft wel contact gehad met de Europese Commissie en mededingingsautoriteiten in andere lidstaten. In België is wel een onderzoek gestart.