DEN HAAG - T-Mobile houdt een proef met het gedeeltelijk afsluiten van smartphonegebruik tijdens piekverkeer. De bedoeling is dat klanten bij drukke evenementen, op Nieuwjaar of op Koninginnedag wel gewoon kunnen blijven bellen en sms'en.

Een woordvoerster van het telecombedrijf bevestigde zaterdag berichtgeving hierover in het AD.

Met de proef in de regio Den Haag en Rijswijk hoopt de telecomprovider een manier te vinden om het netwerkverkeer tijdens piekuren beter te verwerken.

Nu gebeurt het nogal eens dat op momenten van veel dataverkeer het netwerk overbelast raakt.

Opslokken

Door bepaalde applicaties die veel capaciteit opslokken tijdelijk af te sluiten, voorkom je dat klanten niet meer kunnen bellen en sms'en. Daarbij valt te denken aan de videodienst YouTube of het versturen van videofilmpjes.

Vooral door de opmars van de smartphone ziet T-Mobile het dataverkeer steeds meer toenemen. Hoewel het bedrijf de capaciteit van het netwerk vorig jaar nog verdubbelde, blijft deze per definitie beperkt. Ruim de helft van de smartphonegebruikers maakt gebruik van het netwerk van T-Mobile.

De toenemende populariteit van smartphones maakt het capaciteitsprobleem alleen maar nijpender. ''We willen met de proef bekijken welke diensten het belangrijkst zijn voor klanten. Door het netwerk verder te optimaliseren moeten die diensten tijdens piekdrukte gewoon door kunnen gaan'', aldus de woordvoerster.

De mobiele breedbandapplicaties op smartphones vergen ook veel van de batterijen van de apparaatjes. Samen met Nokia Siemens Networks onderzoekt T-Mobile hoe de levensduur van batterijen is te vergroten.