FRANKFURT - Jezelf online kunnen identificeren zonder privacygevoelige informatie onnodig weg te geven. Dat is het doel van een consortium van universiteiten en bedrijven onder leiding van de Goethe Universiteit in Frankfurt.

Het consortium, dat zichzelf ABC4Trust noemt, start binnenkort eerste proeven onder Zweedse scholieren en Griekse studenten.

Gebruikers kunnen met het ABC-systeem bijvoorbeeld bewijzen dat ze ouder zijn dan achttien zonder een exacte geboortedatum op te geven.

Privacy

''Meer informatie prijsgeven dan nodig kan niet alleen de privacy van gebruikers aantasten, maar leidt ook tot een hoger risico van misbruik, zoals identiteitsfraude'', zei professor Kai Rannenberg van de Goethe Universiteit.

Bedrijven als Microsoft, IBM en Nokia Siemens nemen deel aan het initiatief, dat bovendien wordt ondersteund met een subsidie van 8,85 miljoen euro van de Europese Unie.

Er wordt gebruikgemaakt van bestaande technologieën, zoals de Identity Mixer van IBM en U-Prove van Microsoft. Het initiatief moet leiden tot één standaard voor online identificatie.