AMSTERDAM – Research In Motion (RIM), producent van Blackberry, kampt met problemen rond de ontwikkeling van de tabletcomputer PlayBook. De lancering wordt mogelijk uitgesteld.

Dat meldt All Things Digital op basis van uitspraken van Shaw Wu, een analist bij Kaufman Bros.

Verschillende bronnen hebben aan Wu laten weten dat RIM het vooralsnog niet voor elkaar heeft gekregen de batterijduur van de tablet te verlengen. Nu zou het apparaat het op één accu slechts een paar uur uithouden. De Galaxy Tab van Samsung werkt zo’n zes uur op één accu en de iPad van Apple zelfs tot tien uur.

“Wat ik heb begrepen is dat dit de reden is dat RIM de lancering van de PlayBook heeft uitgesteld naar mei 2011”, aldus Wu.

Besturingssysteem

Hij wijdt de problemen vooral aan het besturingssysteem QNX dat ook op Blackberry’s zit. “QNX is niet ontworpen voor mobiele omgevingen als op de tablet. Oorspronkelijk is het ontwikkeld voor apparaten waar batterijduur voor minder beperkingen zorgt. Bijvoorbeeld door gebruik van een autolader.”

Vanwege de meest recente ontwikkelingen verwacht Wu dat er in 2011 ongeveer 700.000 exemplaren van de PlayBook zullen worden verkocht. Dat is een stuk minder dan eerdere verwachtingen van één tot acht miljoen verkochte exemplaren van andere analisten.