AMSTERDAM – Twee groepen gebruikers die een aanklacht hebben ingediend tegen onder meer Apple vanwege het doorsturen van persoonlijke informatie overwegen ook een rechtszaak tegen Google.

Dat schrijft de Britse omroep BCC woensdag.

Dinsdag werd bekend dat Apple aangeklaagd was vanwege het doorsturen van informatie naar adverteerders via speciale software in applicaties. Bovendien zouden veel applicaties ook zelf ongevraagd informatie over gebruikers doorsturen ondanks het beleid van Apple dat daar eerst om gevraagd moet worden.

Android

Het advocatenkantoor achter de groep gebruikers laat woensdag weten dat het onderzoekt of ook Google aangeklaagd kan worden vanwege informatie die doorgestuurd wordt via Androidapplicaties. Android is het mobiele besturingssysteem van Google.

Experts laten overigens weten dat de rechtszaken een kleine slagingskans hebben omdat de aanklachten de fundamenten van advertenties op internet en browsers betreft. Als de rechtszaak succesvol uitpakt voor de eisers zouden volgens analisten alle webbrowsers afgesloten moeten worden en zou er geen reclame meer mogelijk zijn op internet.

Omzeilen

Vorige week ontdekte The Wall Street Journal dat er een advertentiebedrijf is dat een manier gevonden heeft om de beveiliging van bijvoorbeeld Apple, tegen het ongevraagd versturen van informatie, te omzeilen. De locatie kan via het IP-adres achterhaald en verstuurd worden zonder de betreffende persoon op de hoogte te stellen.

De regels op smartphones gelden namelijk alleen voor het gebruik van GPS bij het achterhalen van de locatie. Advertentiebedrijf Greystripe ontdekte dat door het IP-adres te gebruiken de regels omzeild kunnen worden.

Onderzoeken

Na een analyse van 101 applicaties bleek dat slechts in één geval de locatie zonder toestemming werd doorgestuurd. Volgens de Amerikaanse zakenkrant is het mogelijk dat meer applicaties deze techniek gebruiken.

Ook uit eerdere onderzoek bleek dat een groot deel van de applicaties voor iPhones en Androidtoestellen ongevraagd informatie doorsturen. Daarnaast ontstond er de afgelopen maanden ophef rondom Facebook-applicaties die ook data zouden verkopen aan adverteerders.