AMSTERDAM – Stichting Brein en torrentplatform Mininova hebben een schikking getroffen in de rechtszaak over het verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Dat schrijft Stichting Brein op de website.

Mininova zal zich houden aan het vonnis van de rechtbank Utrecht uit augustus 2009. De rechtbank oordeelde toen dat Mininova ervoor moet zorgen dat gebruikers van het platform geen links meer aanbieden naar bestanden waarvan gegronde twijfel bestaat of deze geen auteursrechtelijke of nabuurrechtelijk beschermde werken bevatten.

Mininova ging tegen het vonnis in beroep, maar heeft nu besloten het beroep te staken. Mininova zal bovendien een bedrag aan Brein betalen waarvan de hoogte niet bekendgemaakt zal worden.

Filteren

Mininova-directeur Erik Dubbelboer zei eerder dat het onmogelijk was om het filteren van materiaal 100 procent waterdicht te maken. Dit na een experiment met het geautomatiseerd filteren. Dat experiment werd uitgevoerd op basis van een zwarte lijst met titels die werd aangeleverd door stichting Brein.

Dubbelboer concludeerde toen dat medewerkers van Mininova de bestanden handmatig zouden moeten controleren om zeker te weten dat er niets illegaals werd doorgezet, maar het handmatig filteren was volgens hem niet haalbaar wegens de grote hoeveelheden bestanden.

Hoe Mininova de bestanden op de website nu denkt te gaan filteren is vooralsnog niet bekend.