AMSTERDAM – Limewire mag het programma voor het uitwisselen van digitale bestanden niet meer verspreiden en ontwikkelen. Een Amerikaanse rechter heeft Limewire opgedragen te stoppen met deze activiteiten.

Dat blijkt uit een melding op de website en de uitspraak (pdf) van de rechter die Limewire heeft gepubliceerd.

Mensen die het programma al hebben gedownload kunnen echter gewoon gebruik blijven maken van de software. Er worden alleen geen nieuwe versies meer ontwikkeld.

Nieuwe service

Geruchten gaan dat het bedrijf nu zou zoeken naar een nieuwe service om de activiteiten door te kunnen zetten. Of dit een legale dienst zal worden is niet bekend.

De rechtszaak liep al sinds 2006 en werd gestart door dertien grote muziekmaatschappijen, waaronder Sony BMG, Universal Music en EMI. De maatschappijen klaagden Limewire aan omdat het bedrijf volgens hen inbreuk maakt op de auteursrechten.

Auteursrecht

De platenmaatschappijen claimen verder dat Limewire niets doet om illegale uitwisseling van bestanden tegen te gaan. Uit een statistische studie zou gebleken zijn dat bijna 99 procent van alle gedownloade bestanden via Limewire inbreuk maakt op het auteursrecht.

George Searle, CEO van het bedrijf, reageert teleurgesteld. "Maar we zijn erg trots op het pionierswerk dat wij de afgelopen jaren hebben gedaan op het gebied van technologie en auteursrechten. De veroordeling geldt echter alleen voor het product van LimeWire maar niet voor het bedrijf zelf."

Limewire bestaat sinds 2000. Sindsdien is het programma al meer dan 150 miljoen keer gedownload.