AMSTERDAM – ABN Amro, ING, KPN, Rabobank, T-Mobile en Vodafone hebben de handen ineengeslagen en een intentieverklaring getekend om gezamenlijk mobiel betalen aan de kassa mogelijk te maken in Nederland.

Het is voor het eerst dat de grootste banken en mobiele providers in een Europees land op deze wijze gaan samenwerking om mobiel betalen te realiseren.

De zes partijen laten weten dat ze een joint venture zullen oprichten om gebruiksvriendelijk en vooral veilig mobiel betalingsverkeer mogelijk te maken.

Het gaat de bedrijven om het ontwikkelen van één uniform systeem voor mobiele transacties, dat gebaseerd is op internationale standaarden. Alle banken, mobiele providers en andere dienstverleners kunnen hun diensten straks via de telefoon aanbieden door zich bij het initiatief aan te sluiten.

2012

De verwachting is dat het in 2012 mogelijk is om eenvoudig en veilig mobiel te betalen bij de kassa. Klanten kunnen hun mobiele toestel dan tegen de betaalautomaat van een winkelier houden en de betaling zal dan plaatsvinden binnen enkele seconden. Een bankpasje is niet meer nodig.

De bedrijven benadrukken dat de betaalapplicatie zich bevindt op een beveiligd deel van de SIM-kaart. Er wordt geen betaalinformatie over het mobiele netwerk verstuurd. Ook andere toepassingen als toegangsbewijzen, coupons en klantkaarten zullen worden gerealiseerd in het nog te ontwikkelen systeem.

Pincode

Na invoering kan alleen de gebruiker van het toestel ermee kan betalen. De banken en telecombedrijven moeten dit nog nader uitwerken.

''Het is denkbaar dat de klant een pincode moet intoetsen vanaf een bepaald bedrag en dat een klein tegoed op telefoon is opgeladen zoals bij de chipknip. Maar het is ook mogelijk dat een klant bij alle betalingen een code moet intoetsen'', aldus een woordvoerster van ING.

Experimenten

Sinds eind 2006 is het in Nederland al mogelijk om met bijvoorbeeld Rabo Mobiel kleine betalingen te doen met een mobiele telefoon. Sinds 2007 kunnen klanten toegangskaarten voor concerten en evenementen via internet betalen en ontvangen per sms.

In 2008 startte het bedrijf Payter een landelijk proef met mobiel betalen nadat het uitgebreid getest was in de Koopgoot in Rotterdam. De introductie van mobiel betalen in Amerika kan zorgen voor een boost in de ontwikkeling van betrouwbare en breed geaccepteerde mobiele betalingssystemen.

Het nieuwe systeem moet zorgen voor een bredere invoering.