AMSTERDAM – Ikea heeft in Zweden onlangs een tweedehands webwinkel gelanceerd waar klanten gebruikte artikelen van het woonwarenhuis kunnen aanbieden. De webshop zal echter niet in Nederland worden gelanceerd.

Dat bevestigt een woordvoerster van Ikea Nederland tegenover NU.nl.

"Er zijn in Nederland al genoeg vergelijkbare initiatieven, zoals Markplaats, die tweedehands spullen van Ikea aanbieden", aldus Ikea. "We vinden het initiatief leuk en blijven het volgen, maar er zijn geen plannen om een dergelijke website in Nederland te lanceren."

Bij de lancering in Zweden werd duidelijk gemaakt dat het bedrijf tweedehands spullen via internet wil verkopen om aan de groene aspiraties van Ikea bij te dragen. Leden van Ikea Family kunnen gratis advertenties op de website plaatsen.

Andere landen

“We willen de levensduur van producten waar mogelijk verlengen”, vertelt een woordvoerster van Ikea Zweden tegenover Twinkle Magazine. De woordvoerster liet weten dat ze het denkbaar acht dat andere landen geïnspireerd raken door het initiatief.

In Nederland is dat dus zeker niet het geval. Ze kon niet zeggen of Ikea Nederland verwacht dat er weinig belangstelling zal zijn voor een tweedehands webwinkel. Ikea begon tien jaar geleden voor het eerst met het verkopen van artikelen via internet. In Nederland verkoopt Ikea echter ook geen nieuwe spullen online.