AMSTERDAM – Een onbekend aantal iTunes-accounts die gekoppeld zijn aan Paypal, zijn door hackers ‘leeggetrokken’. Het zou gaan om bedragen van honderden tot duizenden dollars per account.

Dat melden verschillende media.

De Britse omroep BBC weet te melden dat de getroffen personen waarschijnlijk zijn opgelicht via een e-mail waarna de accounts gehackt konden worden. Het zou dus niet gaan om een lek in iTunes.

Toch melden sommige gebruikers op sociale netwerken dat zij oprecht geen idee hebben hoe hun account gekraakt is.

Geen details

Paypal en Apple willen vooralsnog niet in detail treden over de leeggehaalde accounts, maar bevestigen de problemen. De bedrijven willen niet bekendmaken hoeveel mensen getroffen zijn en om welke bedragen het precies gaat.

Apple laat wel in een reactie weten: “Wanneer creditcards of inloggegevens gestolen zijn en worden gebruikt op iTunes, raden we aan contact op te nemen met de financiële instantie van de betreffende persoon. Verder raden we aan het wachtwoord zo snel mogelijk te veranderen.”

De Britse omroep heeft verschillende meldingen gekregen van mensen die voor duizenden dollars zijn opgelicht omdat de hackers nadat ze toegang hadden tot de accounts verschillende aankopen deden in de online winkel van Apple. Ook Amerikaanse media maken melding van soortgelijke gevallen.

Apple heeft laten weten nieuwe veiligheidsmaatregelen te hebben genomen. Paypal zegt dat alle ongeautoriseerde betalingen zullen worden vergoed.

Langer bekend

Een aantal deskundigen uit de veiligheidsindustrie laten aan de BBC weten dat ze niet verrast zijn door de plundering van de accounts op iTunes. “We horen de afgelopen tijd steeds meer over aanvallen op iTunes en het lijkt erop dat het mogelijk is iTunes te hacken en er geld aan te verdienen”, aldus Dan Kaminsky, analist bij Recusion.

Ook persbureau Reuters meldt dat de fraude met Paypal en creditcards al langer aan de gang is. De eerste meldingen zouden dateren uit begin 2009. Dat zou er volgens het persbureau op wijzen dat Apple en Paypal niet in staat zijn de plunderingen te stoppen.

Paypal laat aan Reuters weten dat de fraude gepleegd wordt in iTunes en verwijst verdere vragen door naar Apple.