AMSTERDAM – Volgens geruchten gaat Apple binnenkort een streamservice aan gebruikers aanbieden waarmee zij afleveringen van tv-series kunnen kijken voor 99 dollarcent (ongeveer 79 eurocent). De stream moet een impuls geven aan het project Apple TV.

De geruchten worden naar buiten gebracht door verschillende Amerikaanse media en zouden gebaseerd zijn op uitspraken van betrokkenen bij het project van Apple.

Dat consumenten aflevering van tv-series kunnen huren, is op zichzelf niets nieuws. De prijs van 99 dollarcent is echter lager dan de standaardprijs van 1,99 dollar die nu gehanteerd wordt. Voor HD-afleveringen wordt zelfs 2,99 dollar gevraagd.

Streamen

Naast de prijs is de grootste verandering dat Apple de afleveringen zou willen gaan streamen. Gebruikers hoeven de video dus niet meer te downloaden, maar kijken hem via internet, zoals dat bijvoorbeeld al enige tijd op YouTube gebeurt.

Apple zet daarmee een stap in cloud computing. Dat is een systeem waarbij software, en dit geval dus een video, verdeeld is over verschillende computers op het internet. Het komt er op neer dat gebruikers de video’s of software kunnen raadplegen zonder iets te hoeven downloaden.

Nieuw apparaat

Uit de geruchten valt verder op te maken dat Apple een special apparaat zal ontwikkelen wat mede voor dergelijke streamservices bedoeld is. Het apparaat zal gebruik maken van het besturingssysteem iOS, net als de iPhone en iPad, maar zou slecht 99 dollar gaan kosten.

Bovendien wordt er op het apparaat dus gebruik gemaakt van streamingsoftware, zoals Flash, in plaats van een fysieke harde schijf.

Onderhandelen

De plannen zijn nog wat onzeker aangezien Apple verschillende aanbieders nog wel zo ver moet krijgen hun series aan te bieden voor minder geld. In ruil daarvoor krijgen de consumenten de tv-serie dus niet in hun bezit.

Na de aankoop moeten zij de stream binnen een periode van dertig dagen starten. Zodra er voor het eerst gekeken wordt, gaat er echter een periode van 24 uur in. Daarna wordt de stream ontoegankelijk.

Apple TV

De ontwikkeling van een goedkope videostream zou het project Apple TV een impuls kunnen geven. Via Apple TV krijgen consumenten toegang tot verschillende vormen van entertainment. Op dit moment kunnen gebruikers via iTunes HD-films en tv-series huren en kopen. Ook vallen de mogelijkheden om muziek en radio via internet te luisteren onder Apple TV.