AMSTERDAM - Tweede Kamerleden Ton Elias en Jeanine Hennis-Plasschaert (beiden VVD) hebben kamervragen gesteld vanwege de opslag, het gebruik en het doorverkopen van locatiegegevens door Apple.

Dat blijkt uit een schriftelijke document (pdf) waarin de twee Maria van der Hoeven, demissionair minister van Economische Zaken, om uitleg vragen.

Uit nieuwe gebruikersvoorwaarden van Apples muziek- en softwaredienst iTunes bleek eerder deze week dat Apple toestemming heeft om de precieze locatie van Apple-apparatuur te registreren en te delen met bijvoorbeeld adverteerders.

Volgens de voorwaarden mogen Apple en zijn partners exacte locatiegegevens verzamelen, gebruiken en uitwisselen, inclusief de real-time geografische locatie van een Apple-computer of -apparaat. Het bedrijf zegt dat te doen om locatiegebonden producten en diensten aan te bieden.

Geanonimiseerd

Critici zeggen dat het volstrekt onduidelijk is wat Apple met de informatie wil en aan wie die eventueel wordt doorgegeven. Apple vertelde tegenover de LA Times dat de gegevens worden geanonimiseerd, zodat ze niet te herleiden zijn tot specifieke personen.

De krant wijst echter zelf op een Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat de identiteit van individuen vaak wel degelijk af te leiden is uit grote hoeveelheden anonieme data.

Zolang gebruikers de voorwaarden niet accepteren, kunnen ze geen muziek of software van iTunes downloaden voor bijvoorbeeld een iPod, een iPad of een iPhone.

Maatregelen

Elias en Hennis-Plasschaert willen weten of de minister op de hoogte is van het probleem en of zij net als Apple stelt dat "de vergaarde informatie niet te herleiden is naar individuele gebruikers."

Als de minister dit standpunt niet met het bedrijf deelt willen de Kamerleden weten wat voor maatregelen ze van plan is te nemen tegen deze kwestie. De minister heeft nog niet geantwoord.

Duitsland

Ook in Duitsland is gereageerd op de nieuwe voorwaarden. De Duitse minister van justitie wil dat iPhone-fabrikant Apple uitlegt wat voor gegevens van gebruikers worden bekeken en opgeslagen.

De website van het weekblad Der Spiegel haalt zaterdag minister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger aan met de woorden dat zij 'verwacht dat Apple zijn databases openstelt voor Duitse privacybewakers' en uitlegt wat er bewaard wordt en met welk doel.

Leutheusser-Schnarrenberger stelt dat Apple moreel verplicht is te voldoen aan transparantiestandaarden die Apple-baas Steve Jobs zelf publiekelijk heeft aangekondigd.