EL SEGUNDO - Het Amerikaanse computerconcern Apple maakt een stevige winst op de iPad. Althans, dat kan worden opgemaakt uit de waarde van de onderdelen van deze nieuwe platte computer.

Volgens marktonderzoeker iSuppli bedragen de kosten van de onderdelen van de goedkoopste versie 259,60 dollar, terwijl deze voor 499 dollar in de winkels ligt. Voor duurdere modellen is het verschil nog groter.

Het duurste onderdeel van de iPad is het beeldscherm, iSuppli berekent dat op 95 dollar. De Apple-processor kost naar schatting 26,80 dollar, de aluminium behuizing 10,50 dollar.

Chips

De iPad ligt sinds zaterdag in de winkels. Gelijk na aanvang van de verkoop was er al een onderzoeksbureau dat het apparaat uit elkaar schroefde om te kijken welke bedrijven computerchips hebben geleverd aan Apple. Het computerconcern heeft daar zelf geen mededelingen over gedaan.

Het Amerikaanse iSuppli schat van veel gadgets de waarde van de onderdelen in. Het bedrijf houdt geen rekening met de uitgaven aan softwareontwikkeling, distributie en marketing.