AMSTERDAM - iDeal is de acceptgiro in 2009 ruim voorbij gestevend als populairste betaalmiddel bij online winkelen. Het aantal betalingen steeg het afgelopen jaar tot meer dan 45 miljoen vergeleken met 28 miljoen in 2008, bericht beheerder Currence woensdag.

De totale omzet die de dienst genereert groeide het afgelopen jaar met 62 procent naar bijna 3,4 miljard euro, tegenover 2,1 miljard euro in 2008. Inmiddels biedt 88 procent van de webwinkels de dienst aan als betaalmogelijkheid.

Het gebruik van iDeal werd mede aangejaagd doordat klanten bij drie banken (Friesland Bank, ASN Bank en SNS Regiobank) in 2009 voor het eerst bij de dienst terecht konden. Daarmee komt het aantal consumenten dat met iDeal kan betalen op 12,5 miljoen.

Favoriete methode
Het niet opnemen van iDeal kan webwinkeliers duur komen te staan, meent Currence, aangezien 43 procent van de kopers volgens de organisatie van een aankoop afziet als er niet met een van de favoriete betaalmethoden afgerekend kan worden.

Volgens een peiling van Blauw Research over het online koopgedrag geeft 44 procent van de consumenten de voorkeur aan iDeal, boven de acceptgiro met 28 procent van de voorkeursstemmen. Betalen met overschrijving en creditcard volgen met respectievelijk 9 en 6 procent.

Paypal
Paypal blijkt een weinig geliefde betaalmethode. Hoewel een kwart van de Nederlandse webwinkels de dienst aanbiedt, krijgt dit slechts van vijf procent procent van de consumenten de voorkeur.

Machtigingen hebben met 4 procent het kleinste aandeel in het totaal aantal online betalingen.