AMSTERDAM - Een website die het bezoekers gemakkelijk maakt om hun profielen op MySpace, LinkedIn, Twitter en Facebook voorgoed te verwijderen, moet die laatste site onmiddellijk uit zijn dienstverlening schrappen.

Dat eisen de advocaten van Facebook in een brief aan Moddr, de initiatiefnemer van de site en onderdeel van het Rotterdamse kunstenaarscollectief Worm. Met de Suicide Machine kunnen gebruikers volgens een toelichting hun "energievretende sociale-netwerkprofielen verwijderen, virtuele nepvrienden schrappen en web 2.0-alter ego weg doen".

Als bezoekers hun gebruikersnaam en wachtwoord voor de netwerksites invoeren, worden hun vrienden verwijderd, hun profielfoto's gewijzigd en hun accounts gesloten. Op maandagochtend hadden volgens een tellertje op de site bijna negenhonderd mensen virtueel zelfmoord gepleegd, waarbij 58.000 vrienden zijn geschrapt, en meer dan 230.000 tweets verwijderd.

Zwetende server
Volgens medeinitiatiefnemer Walter Langelaar van Moddr is het werkelijke aantal hoger: hij zegt dat "tussen de vijf- en zesduizend aanvragen in de rij staan". "Door alle publiciteit staat de server voortdurend te zweten."

Facebook nam vorige week al technische maatregelen om de zelfmoordmachine de toegang tot zijn site te versperren, maar daar laat de Amerikaanse netwerksite het niet bij.

Voorwaarden
Volgens een brief (PDF) van een advocatenkantoor handelt Moddr in strijd met de gebruikersvoorwaarden van de site, onder meer door zich toegang te verschaffen tot andermans account, logingegevens te vragen en geautomatiseerd informatie van Facebookgebruikers op te vragen.

Ook wekt Moddr volgens de raadsmannen ten onrechte de indruk dat het een officieel partner is van Facebook. Ze eisen dat de Suicide Machine de gewraakte activiteiten uiterlijk maandag staakt.

Onbegrip
Langelaar is niet van plan om aan dat verzoek te voldoen. Sterker nog: de site hoopt de blokkade van Facebook in de loop van maandag te omzeilen.

Hij verklaart de actie van Facebook uit onbegrip. "Van MySpace, Twitter en LinkedIn hebben we niets gehoord, maar Facebook begrijpt volgens mij niet zo goed wat we doen." Hij vindt het verwijt dat de Suicide Machine zou hengelen naar andermans accountgegevens onzinnig. "Alleen al uit de naam van de website blijkt wat onze bedoeling is. De meeste mensen snappen de humor er van."

Grapje
Bovendien zouden de algemene voorwaarden van Facebook het vragen van inloginformatie niet verbieden. Facebook schrijft daarin alleen dat gebruikers de gegevens niet mogen verstrekken. "Dus eigenlijk moet Facebook niet ons, maar zijn eigen gebruikers aanklagen. Maar dat kan natuurlijk niet," merkt Langelaar op.

Ook de vermelding van Facebook, MySpace, LinkedIn en Twitter als 'partners' is volgens hem een grapje.

Niettemin neemt Moddr de brief wel serieus. De kunstenaars hebben een advocaat in de arm genomen om zich bij eventuele juridische stappen van Facebook te kunnen verweren.