HOOFDDORP - Een onderzoeksbureau heeft namens Sony onderzoeken rondgestuurd waarin verschillende vormen van betaalde abonnementen voor het online netwerk van de PlayStation 3 aan de orde komen.

De betaalde abonnementen moeten variërende vormen van extra content bieden naast de huidige gratis mogelijkheden van het PlayStation Network.

Het hoeft geen werkelijkheid te worden, maar Sony kijkt wel naar de verschillende mogelijkheden om betaalde abonnementen aan te bieden.

Iedereen die een abonnement aanschaft, krijgt meer content  en mogelijkheden dan de mensen die hun PlayStation 3 gratis willen blijven gebruiken.

Gratis proberen
Zo werd er in het onderzoek een abonnement beschreven waarmee de ontvanger ieder downloadbaar spel een uur lang gratis kan proberen. Ook zouden abonnees gratis toegang hebben tot alle PSOne games en PSP Mini's die speelbaar zijn op zowel PlayStation 3 als PSP.

Ook de door PlayStation 3-bezitters veelgevraagde cross-game chatmogelijkheid zou onderdeel kunnen worden van een abonnement. Het onderzoek doet voorstellen voor meerdere abonnementsvormen met verschillende kosten van 29,99 dollar tot 69,99 dollar per jaar, naast het gratis abonnement.

Xbox 360
Op de Xbox 360 zijn er ook verschillende abonnementsvormen, één gratis en één van ongeveer zestig euro per jaar. Een verschil met Xbox 360 is dat Sony niet van plan lijkt consumenten te laten betalen voor de functies die op dit moment al gratis worden aangeboden.

Het online spelen van games zal zodoende op PlayStation 3 gratis blijven, iets wat op Xbox 360 alleen kan tegen betaling.