AMSTERDAM - LinkedIn heeft zijn platform geopend voor ontwikkelaars. Die kunnen informatie uit de professionele netwerksite integreren in websites of in software.

Daarvoor kunnen ze gebruik maken van een nieuwe zogeheten API, die het bedrijf maandag openstelde. LinkedIn breidt daarmee de mogelijkheden verder uit om de diensten van de zakelijke site elders te gebruiken.

Eerder lanceerde het al een samenwerking met softwarebedrijf Microsoft, waarbij LinkedIn wordt geïntegreerd in agenda- en e-mailprogramma Outlook. Zo kunnen gebruikers hun LinkedIn-contacten bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit Outlook een e-mail sturen. Voor IBM's Lotus Notes en voor de BlackBerry bestaan vergelijkbare plugins.

Tweetdeck
Als voorbeeld van de mogelijkheden die het nieuwe platform biedt, noemt LinkedIn het populaire Twitterprogramma Tweetdeck. In een volgende versie van die software bestaat de mogelijkheid om niet alleen de activiteiten van vrienden op Twitter, Facebook en MySpace te volgen, maar wordt ook LinkedIn toegevoegd.

LinkedIn en Twitter gingen eerder deze maand al een samenwerking aan, waarbij gebruikers statusupdates van LinkedIn op Twitter kunnen posten, en vice versa.