AMSTERDAM - Een lek in besturingssysteem Windows is dermate ernstig, dat Microsoft computergebruikers oproept om geen moment te wachten met de installatie van een update die de fout herstelt.

Het softwarebedrijf stelde dinsdag bij zijn maandelijkse 'patchronde' updates beschikbaar waarmee in totaal 15 lekken werden gedicht, in zowel Windows als kantoorsoftwarepakket Office.

Een van die lekken is volgens Microsoft zeer ernstig: de fout, die zit in de systeemkern van Windows, stelt kwaadwillenden in gelegenheid om de controle over de computer volledig over te nemen. Daarvoor hoeft een aanvaller zijn slachtoffer alleen te lokken naar een malafide website, of te verleiden om een speciaal document te openen.

Windows 7

Wat het lek extra gevaarlijk maakt, is dat details over de beveiligingsfout bekend zijn. Kwaadwillenden kunnen er daardoor gemakkelijk misbruik van maken. Het lek treft alle versies van Windows, met uitzondering van het pas verschenen Windows 7 en de laatste editie van Windows Server 2008.

De updates worden sinds dinsdag verspreid via de automatische updatefunctie van Microsoft.