Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 25 juni 2018.

Je kunt je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve op zondag) rond 7.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Presentatie rapport fipronilaffaire

Het rapport van de commissie-Sorgdrager over de fipronilaffaire wordt gepresenteerd. Vanwege de aanwezigheid van de giftige stof in Nederlandse eieren werden vorig jaar tientallen pluimveebedrijven gesloten, met tientallen miljoenen euro schade tot gevolg. Eerder dit jaar kwam de pluimveesector al met een verbeterplan. Alle schakels binnen de eierketen moeten volgens een werkgroep de eieren en andere producten voortaan controleren op zogenoemde kritische stoffen. Toch werd recentelijk in Duitsland weer fipronil aangetroffen in uit Nederland afkomstige eieren. 

Hoger beroep moord Willem Endstra begint

Voor het gerechtshof in Amsterdam begint het hoger beroep in de zaak die draait om de moord op Willem Endstra op 17 mei 2004. De man die als de schutter wordt gezien, is in 2012 overleden. De drie mannen die worden vervolgd, zouden hebben geholpen bij het voorbereiden van de moord. De drie werden in januari 2016 door de rechtbank bij gebrek aan bewijs vrijgesproken. Ondertussen wordt Willem Holleeder in een apart proces vervolgd voor het geven van de opdracht voor de moord.

Spanje, Portugal en Rusland in actie op WK

Bij het WK staat de laatste speelronde in twee poules op het programma. In groep B treft Spanje om 20.00 uur Marokko, terwijl Portugal tegelijkertijd tegen Iran speelt. Spanje en Portugal hebben ieder vier punten, één meer dan Iran. In groep A strijden Rusland en Uruguay, die al voor de achtste finales geplaatst zijn, vanaf 16.00 uur in een onderlinge confrontatie om de koppositie. Op hetzelfde moment begint het duel om des keizers baard tussen Saoedi-Arabië en Egypte. 

Britse prins William brengt uniek bezoek aan Israël en Palestina

De Britse prins William reist maandag vanuit Jordanië naar de Israëlische stad Tel Aviv. Daar begint hij zijn bezoek aan het land. Het bezoek wordt gezien als een historische gebeurtenis, omdat de sinds 1952 regerende koningin Elizabeth nog nooit een bezoek aan Israël heeft gebracht. Daarna zal de Britse prins naar de Palestijnse Gebieden reizen. William spreekt tijdens de bezoeken zowel met de Israëlische premier Netanyahu als met de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas.

Kort geding tegen uizetting groep We Are Here

Het kort geding van actiegroep We Are Here dient voor de rechtbank in Amsterdam. De groep heeft het kort geding aangespannen om te voorkomen dat de vluchtelingen uit het gekraakte pand in Amstelveen worden gezet waar ze momenteel verblijven. Burgemeester Bas Eenhoorn heeft eerder samen met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) besloten dat de ongedocumenteerde vluchtelingen uiterlijk maandag om 12.00 uur weg moeten zijn. Eerder moest de groep al uit Amsterdam vertrekken.

En verder:

- Komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met cijfers over het aantal alleenwonenden. 

- Wordt een nieuw uitleveringsverzoek van de Nederlandse oorlogsmisdadiger Guus Kouwenhoven behandeld voor de rechtbank in Zuid-Afrika. Eerdere behandelingen werden steeds om verschillende redenen uitgesteld. 

- Geeft de VN een persconferentie over het onderzoek naar het recente geweld in het Syrische gebied Oost-Ghouta. 

- Spreekt de Duitse bondskanselier Merkel met de Italiaanse premier Conte, vermoedelijk opnieuw over de Europese migratieproblematiek. Zondag kwamen verschillende Europese leiders ook al bijeen om te overleggen over het vluchtelingenbeleid. 

Tv-tip: Plastic Paradise

21.00-22.00 uur op National Geographic: Veel geproduceerd plastic zwerft nog ergens rond op onze planeet. Maar wat als dat plastic niet vergaat? Journalist 
Angela Sun ziet met eigen ogen de gevolgen van onze consumptie van plastic en ontdekt dat het probleem verraderlijker is dan velen denken. 

Weer

In aanloop naar nog warmere dagen later deze week, wordt het maandag overdag al wat warmer met maxima tussen de 19 en 22 graden. Ook al blijft bewolking mogelijk, toch is er ook vaak ruimte voor de zon. Er staat een matige wind uit het noordwesten en het blijft vrijwel overal droog. 

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg