Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 11 juli 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 7.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Tiende Touretappe weer terrein van sprinters

Na de rustdag van maandag hervat het peloton de Tour de France met de tiende etappe van Périgueux naar Bergerac. De rit is overwegend vlak, waardoor Marcel Kittel zijn kans ruikt in de massasprint. De Duitser is deze Tour belangrijke concurrenten als Arnaud Démare, Mark Cavendish en Peter Sagan kwijtgeraakt.

Behandeling zaak dodelijke brand Leeuwarden

De eigenaar van een pand in Leeuwarden waar in 2013 door brand een student om het leven kwam staat dinsdag voor de rechter. Hem wordt dood door schuld verweten. Het Openbaar Ministerie was aanvankelijk niet van plan de eigenaar van het pand te vervolgen. De nabestaanden van het slachtoffer waren het daar niet mee eens en waren een zogeheten Artikel 12-procedure gestart. Daarop heeft het Hof aangegeven dat er wel aanleiding is om te vervolgen.

Uitspraak hof in zaak twaalfjarige kankerpatiënt

De vader van een twaalfjarige kankerpatiëntje uit Noord-Holland spande een zaak tegen de stichting De Jeugd- en Gezinsbeschermers, omdat zij weigeren de jongen te verplichten chemokuur te ondergaan. De zieke jongen wilde de behandeling niet en de gezinsvoogd respecteerde zijn besluit. De rechtbank stelde de jongen en de voogd in het gelijk, waarna de vader in hoger beroep ging.

Herdenking mislukte coup in Turkije

In Apeldoorn staat de herdenking op het programma die afgelopen dagen de diplomatieke spanningen tussen Nederland en Turkije weer deden oplaaien. Vicepremier Turguk Türkes wilde de herdenking bijwonen, maar dit werd geblokkeerd door het Nederlandse kabinet. Toen Türkes afzag van het bezoek kon de herdenking doorgaan.

En verder:

- Dient een zitting bij de Raad van State over het verzoek van de NOS, de Volkskrant en RTL Nederland aan de minister van Veiligheid en Justitie om informatie openbaar te maken over de afwikkeling van de vliegramp met MH17.

- Wordt in Den Haag met de Nationale Herdenking Srebrenica Genocide 2017 stilgestaan bij de massamoord in 1995.

- Doet het hof uitspraak in de zaak tegen een verzorger uit Huissen (Gelderland) die twee minderjarige, ernstig gehandicapte jongens seksueel misbruikte. Tegen hem is vier jaar celstraf geëist waarvan één jaar voorwaardelijk. Als het aan de aanklager ligt krijgt de man ook een beroepsverbod van zes jaar plus een behandeling.

TV-Tip: Z Doc: De Magie van Thunderbirds

22:30 – 23:30 uur, RTL Z: In de jaren zestig gemaakt, nu nog steeds bejubeld: de Britse sciencefiction-poppenserie Thunderbirds werd destijds met maximale toewijding gecreëerd door Gerry en Sylvia Anderson. In 1966 stopte de serie plotseling (hun huwelijk niet lang daarna), maar waarom?

Bekijk hier meer tv-tips

Weer: 

Dinsdagochtend valt er lokaal een enkele bui, maar is er ook ruimte voor de zon. In de middag is er meer bewolking dat ook buien kan veroorzaken. Met een maximumtemperatuur van rond de 22 graden is het een stuk koeler dan de afgelopen dagen. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan zee en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig. 

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg