Verhoor Justitieminister VS, uitvaart Romy in Hoevelaken

Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 13 juni 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Justitieminister Sessions getuigt in openbare zitting

De Amerikaanse minister Jeff Sessions (Justitie) zal in een openbare zitting getuigen voor de inlichtingencommissie van de Senaat. De bewindsman wordt daar naar verwachting aan de tand gevoeld over zijn contacten met Russische functionarissen tijdens de verkiezingscampagne van president Donald Trump. De minister kwam eerder dit jaar onder vuur te liggen. The Washington Post onthulde in maart dat Sessions tijdens de campagne van Trump gesprekken voerde met de Russische ambassadeur Sergej Kisljak. Sessions zou daarover hebben gezwegen tegenover de commissie die zijn voordracht als minister beoordeelde.

Uitvaart Romy in Hoevelaken

Het 14-jarige meisje Romy wordt begraven in haar woonplaats Hoevelaken. Voorafgaand aan de begrafenis is er een besloten bijeenkomst in de kerk Eshof. Vanaf daar vertrekt om 15.00 uur een rouwstoet naar de begraafplaats. De familie heeft gezegd dat ze het prettig vinden als de vlaggen halfstok hangen in de stad. Het lichaam van Romy werd vrijdag 2 juni levenloos aangetroffen in het water aan het Emelaarsepad in Achterveld. Een 14-jarige jongen heeft betrokkenheid bij haar dood bekend. 

Uitspraak zaak varkensboer met stormschade tegen Interpolis

De rechtbank doet uitspraak in de zaak die een varkensboer uit Someren heeft aangespannen tegen Interpolis Achmea. De verzekeraar weigert de boer 180.000 euro aan schade uit te betalen, veroorzaakt door een zware storm in juni 2016, waarbij extreem grote hagelstenen uit de lucht vielen. De varkensboer is verzekerd voor stormschade, maar niet voor hagelschade. Volgens de verzekeraar ging het in dit geval niet om stormschade. In november vorig jaar verloor een melkveehouder een kort geding over de vergoeding van de schade.

Medewerkers politie en defensie voor de rechter in omkopingszaak

Vier medewerkers van Defensie en twee medewerkers bij de politie die verantwoordelijk waren voor het wagenpark, staan dinsdag terecht voor het aannemen van steekpenningen uit de auto- en autoleasebranche. Ze kregen kortingen op lease-auto's, onderhoud van hun auto's en andere gratis goederen. De vijf verkopers van PON, Renault Nederland en Peugeot Nederland staan dinsdag ook terecht voor het verstrekken van die steekpenningen. In andere zaken trof importeur PON schikkingen. 

Stemming EU over aanpassing energielabels

Het Europees Parlement stemt over een wetsvoorstel om het energieverbruik van huishoudelijke apparaten weer te geven op een schaal van A tot en met G. Die vervangt de huidige overdaad aan A+, A++ en A+++. Over het dossier is reeds een akkoord bereikt met de lidstaten.

En verder:

- Wordt er voor familie en vrienden een herdenkingsbijeenkomst voor zangeres en presentatrice Sandra Reemer gehouden. 

- Is de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe Haring. 

- Wordt het nieuwe buitenverblijf voor twee Aziatische olifantenkoeien en het kalf in Artis geopend. De olifanten krijgen de beschikking over een groot zwembad met fonteinen en jacuzzistralen. 

Weer:

Dinsdag zijn er zonnige perioden en stapelwolken. Het blijft droog en de temperatuur varieert van 17 graden op de Wadden tot plaatselijk 23 graden in Limburg. Er waait een matige westelijke wind. 

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg

Tip de redactie