Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 8 juni 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Verenigd Koninkrijk naar de stembus voor Lagerhuisverkiezingen

Het Verenigd Koninkrijk gaat naar de stembus. Premier Theresa May dacht er in april goed aan te doen vervroegde verkiezingen uit te schrijven om een breder mandaat te krijgen voor de onderhandelingen over de Britse uittreding uit de Europese Unie. De afgelopen weken daalde haar Conservatieve partij echter dramatisch in de peilingen en maakte Labour-leider Jeremy Corbyn een verrassende comeback. Het is nu de vraag hoe premier May uit deze verkiezingen komt en welke gevolgen dit heeft voor de Britse politiek.

Voormalig FBI-directeur Comey voor Senaatscommissie

Voormalig FBI-directeur James Comey verschijnt voor de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat. Hij gaat naar verwachting onder ede getuigen dat president Donald Trump hem wilde dwingen het onderzoek naar de banden van zijn team met Rusland stop te zetten. Trump ontsloeg Comey begin mei.

Verdachte dood 14-jarige Romy voor de rechter 

De jongen, afkomstig uit de gemeente Ede, die ervan wordt verdacht het meisje Romy (14) uit Hoevelaken seksueel te hebben misbruikt en om het leven te hebben gebracht komt voor de rechter. Het lichaam van Romy werd vrijdag gevonden in een sloot in Achterveld. Ze was niet thuisgekomen vanuit school, maar was nog niet als vermist opgegeven. De verdachte en het meisje kenden elkaar van school.

Stille tocht voor Savannah

Donderdag wordt een stille tocht gehouden voor Savannah. Het stoffelijk overschot van het 14-jarige meisje werd zondag gevonden in een sloot op het industrieterrein De Kronkels in Bunschoten. Het meisje werd toen vier dagen vermist. De stille tocht start om 19.30 uur vanaf het Kolkplein in Bunschoten en wordt afgesloten met twee minuten stilte. Ook worden er bloemen gelegd bij de school van Savannah, het Oostwende College. Savannah wordt volgende week woensdag in besloten kring begraven in haar woonplaats.

ECB maakt rentebesluit bekend

De Europese Centrale Bank (ECB) maakt zijn rentebesluit bekend. Om 13.45 uur wordt het besluit bekendgemaakt, om 14.30 uur geeft ECB-president Mario Draghi een toelichting. De algemene verwachting is dat de centrale bank de rente ongewijzigd laat. Bij het vorige rentebesluit zei Draghi dat de ECB steeds minder risico's ziet voor de groei van de Europese economie. De risico's zijn echter nog altijd groter dan de kans dat de groei sterker uitvalt dan nu wordt voorspeld, waarschuwde hij. 

Zaak moord Scheepvaartmuseum van start

De zaak over de moord in het Scheepsvaartmuseum in 2013  begint De 35-jarige Surailie I. zou Souhail Laachir (26) door het hoofd hebben geschoten tijdens het feest The Waterfront in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De moord geldt als een van de vele afrekeningen in de Marokkaanse vete die al jaren woedt in de Amsterdamse onderwereld. 

Weer:

Donderdag wordt het met maxima van 20 tot 25 graden warmer. Het is wel nog wisselvallig met wolkenvelden en een bui, later mogelijk met onweer. Vrijdag en in het weekend blijft het licht onbestendig maar met name op zondag wordt het zomers warm.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg