Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 5 juni 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Rechtszaak tegen Bill Cosby begint

De langverwachte rechtszaak tegen Bill Cosby begint. De 79-jarige Cosby wordt verdacht van seksueel misbruik. Op 5 juni start de zaak van Andrea Constand tegen Cosby. Zij is één van de bijna zestig vrouwen die de Cosby Show-ster ervan beschuldigen hen gedrogeerd te hebben om zo seks met ze te kunnen hebben.

Montenegro treedt officieel toe tot NAVO

Montenegro treedt officieel als 29e lidstaat toe tot de NAVO. Het parlement stemde in april in met de toetreding. 46 van de 81 parlementsleden stemden voor toetreding tot het militaire bondgenootschap. De procedure voor het lidmaatschap van Montenegro werd in 2006 gestart. In 2015 werd het land uitgenodigd om officieel lid te worden. 

Wereldmilieudag

Maandag is het Wereldmilieudag. Deze dag wordt sinds 1974 jaarlijks door de Verenigde Naties georganiseerd. De inzet is om overheden en bevolking stil te laten staan bij ons milieu. Deze speciale dag moet het bewustzijn hierover verbeteren. Er is voor 5 juni gekozen omdat op die dag in 1972 de internationale milieuconferentie begon die ook bekendstaat als het United Nations Environment Programme. 

En verder:

- is het maandag Tweede Pinksterdag.

- zijn Kings of Leon, System of a Down, Live en Passenger de grote namen op de slotdag van Pinkpop.

- is het de jaarlijkse dag van het kasteel. Het is de tiende editie van het evenement dat helemaal draait om kastelen en buitenplaatsen. Op deze dag vertellen eigenaren, beheerders, medewerkers, vrijwilligers en andere betrokkenen de verhalen van hun monument. 

Weer:

Maandag schijnt de zon maar kan vooral in het westen en noorden in de loop van de dag een bui vallen. Het wordt 20 tot 22 graden bij een matige zuidwestenwind. Dinsdag is het buiig met veel wind. Maxima liggen dan rond 16 graden.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg