Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 2 juni 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Tweede dag EU-China top in Brussel

De tweede dag van de EU-China top in Brussel gaat van start. Tijdens de top, die voor de negentiende keer wordt gehouden, worden onderwerpen als handel, migratie en klimaatverandering besproken. Vooral op dat laatste punt zal nu veel overleg plaatsvinden tussen de EU en China nu de Amerikaans president Trump bekendgemaakt heeft dat Amerika zich terug zal trekken uit het klimaatakkoord. Trump wil een nieuw akkoord voor de VS uitonderhandelen, maar andere landen zien daar niets in. 

Uitspraak in kort geding over afname DNA van vruchtbaarheidsarts

De in april overleden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat wordt er door donorkinderen en hun ouders van verdacht zelf sperma te hebben gedoneerd. Eerder deze maand concludeerde de Fiom, de instantie voor donorkinderen en donoren, dat Karbaat de biologische vader is van negentien van hen. De kinderen en hun ouders hebben een rechtszaak aangespannen om het DNA-materiaal van Karbaat te kunnen gebruiken om dit te bevestigen of uit te sluiten. De weduwe van Karbaat weigert dit tot dusver.

Uitspraak in ontnemingsvordering ‘3,5 miljoen tegen levenslang gestrafte Baybasin

Het Hof doet uitspraak in de zaak van de crimineel Huseyin Baybasin. De levenslang veroordeelde heeft volgens het Openbaar Ministerie 3,5 miljoen euro verkregen door bedreiging en afpersing van onder meer drugshandelaren in Turkije. De Koerd zit in Nederland een levenslange gevangenisstraf uit voor moord, uitlokking van moord, gijzeling, drugsproductie en deelname aan een criminele organisatie. De vraag is of de 3,5 miljoen euro alsnog van Baybasin teruggevorderd kan worden.

Regiezitting ontvoering tweejarig meisje uit Amsterdam

De destijds 2-jarige peuter Insiya werd in september 2016  met geweld ontvoerd uit de woning van haar oma en tante in Amsterdam. Later bleek het meisje bij haar vader te zijn, die in een voorstad van Bombay woont. Het OM verdenkt de Indiase zakenman ervan opdracht te hebben gegeven voor de ontvoering. India weigert de man uit te leveren. 

En verder:

- Beslist de rechtbank Breda over tbs Juliën C. die in 2006 de 8-jarige scholier Jesse doodstak. Het Openbaar Ministerie adviseerde op 22 mei in de rechtszaal om de behandeling met twee jaar te verlengen, omdat het risico op herhaling te groot is.

- Kiest de Ierse centrumrechtse partij Fine Gael een nieuwe leider, nadat premier Enda Kenny op 18 mei opstapte.

Weer:

Vrijdag start zonnig. Later zijn er vooral in het zuiden stapelwolken en neemt de kans op een regen- of onweersbui toe. 's Avonds trekken de buien weg of nemen in intensiteit af. Zaterdag start op veel plaatsen droog en wisselend bewolkt. Het wordt 21 tot lokaal 25 graden. 's Middags is een bui in het oosten mogelijk. Zondag is het vrijwel droog.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg