Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 31 mei 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Drie Nederlanders in actie op Roland Garros

In de tweede ronde van Roland Garros komen drie Nederlanders in actie. Robin Haase staat op het centre court van het Franse Grand Slam-toernooi voor een schier onmogelijke klus tegen negenvoudig- en recordkampioen Rafael Nadal. Kiki Bertens, vorig jaar nog halvefinaliste, speelt tegen de Amerikaanse Catherine Bellis en Richel Hogenkamp vervolgt haar toernooi op het gravel in Parijs tegen de Belgische Elise Mertens.

NASA wil naar de zon

NASA komt woensdag met een verklaring naar buiten over een missie naar de zon. Deze moet in de zomer van 2018 plaatsvinden. De missie genaamd Solar Probe Plus, moet dichter bij de zon komen (4 miljoen mijlen) en meer hitte en straling ervaren dan een ander ruimtevoertuig. De bedoeling is om de buitenste atmosfeer van de zon te bestuderen en mogelijk antwoorden te vinden over hoe sterren werken.

Start strafzaak dood Jesse van Wieren

Bij de rechtbank in Groningen begint de strafzaak tegen de twee verdachten van de dood van Jesse van Wieren. De 28-jarige Van Wieren verdween in de nieuwjaarsnacht van 2015 op 2016 na een kroegbezoek in Kloosterburen. Zijn lichaam werd later gevonden in de tuin van de mannelijke verdachte, die samen met een vrouwelijke verdachte werd begeleid door diverse zorginstellingen voor onder meer begeleid wonen en dagbesteding.

Oranje oefent tegen Marokko

Het Nederlands elftal oefent tegen Marokko. De wedstrijd begint om 19.30 uur (Nederlandse tijd) in het Grand Stade d'Agadir en staat onder leiding van de Malinese arbiter Mahamadou Keita. Oranje heeft zich voorbereid in het Portugese Lagos, waar interim-bondscoach Fred Grim een trainingskamp belegde. Zondagavond volgt in De Kuip een oefenwedstrijd tegen Ivoorkust. De wedstrijd is live te zien op NU.nl vanaf 19.00 uur. 

Uitspraak hof kindermishandeling Roelofarendsveen

Het gerechtshof in Den haag doet uitspraak in de zaak rond de kindermishandeling van twee jonge kinderen in Roelofarendsveen. De stiefmoeder Petra M. wordt poging tot doodslag en mishandeling van het destijds 11-jarige meisje verweten. Ook zou ze haar stiefzoon hebben mishandeld. De vader Ron T. wordt zware mishandeling van zijn beide kinderen ten laste gelegd. De ouders zelf ontkennen. De stiefmoeder en vader werden in maart vorig jaar veroordeeld tot respectievelijk drie en anderhalf jaar cel. Zowel het OM als de ouders gingen in beroep.

ASR maakt resultaten eerste kwartaal bekend

ASR maakt zijn eerstekwartaalresultaten bekend. In 2016 boekte de verzekeraar meer winst dan een jaar eerder. Topman Jos Baeten stelde daarbij "vol vertrouwen" vooruit te kijken naar 2017. De Nederlandse overheid bracht ASR in juni vorig jaar naar de beurs. Het bedrijf omvat de oude verzekeringsonderdelen van Fortis Nederland, dat in 2008 noodgedwongen werd genationaliseerd. Het is de bedoeling dat het staatsbelang uiteindelijk geheel wordt afgebouwd.

En verder:

- wordt Tom Dumoulin in Maastricht gehuldigd na zijn eindoverwinning in de Giro d'Italia.

- is het 65 jaar geleden dat attractiepark De Efteling werd geopend. Lees meer over de hoogte- en dieptepunten.

- Zijn de Chinese panda's Wu Wen en Xing Ya voor het eerst te zien voor publiek in Pandasia in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. 

Weer:

Woensdag breekt in de loop van de ochtend vanuit het noordwesten op steeds meer plaatsen de zon geregeld door. De wind draait naar het noordwesten en is matig. In de middag wordt het 18 tot 22 graden. Donderdag en vrijdag zijn tamelijk zonnige en droge dagen met vooral op vrijdag zomerse warmte. In het weekend slaat het weer om.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg