Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 30 mei 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Debat met Schippers over formatie

De Tweede Kamer debatteert met informateur Edith Schippers over haar eindverslag van de formatieverkenning. Schippers heeft geconstateerd dat er geen voor de hand liggende meerderheidsvarianten mogelijk zijn door de obstakels die verschillende partijen op hebben geworpen. Toch ziet zij beweging, maar dan in de volgende fase van de formatie. Die moet volgens Schippers geleid worden door een nieuwe informateur: minister van Staat Herman Tjeenk Willink.

UWV publiceert prognose arbeidsmarkt

UWV publiceert een nieuwe prognose over de Nederlandse arbeidsmarkt. De uitkeringsinstantie laat weten wat de verwachte ontwikkelingen dit jaar en in 2018 zullen zijn op het gebied van de werkgelegenheid, de vacaturemarkt en WW-uitkeringen. UWV gaat verder specifiek in op de toenemende krapte in bepaalde sectoren. Zo neemt het tekort in de bouwsector flink toe. Ook bedrijven in de transportbranche en de technische sector hebben moeite geschikt personeel te vinden.

Hoger beroep in zaak ongeval op de A2

Bij het gerechtshof in Arnhem dient dinsdag het hoger beroep in de zaak rond het dodelijk ongeval op de A2 bij Maarssen. Een man reed in december 2015 onder invloed van de drug speed met een snelheid van 237 kilometer per uur op een auto met daarin een gezin. De vader van het gezin kwam om het leven en vijf anderen raakten gewond. Twee kinderen zijn blijvend gehandicapt. De man kreeg drie jaar cel, waar het OM acht jaar cel eiste.

Pro-formazitting zaak Nicole van den Hurk

Dinsdag is derde pro-formazitting in het hoger beroep van de zaak rond de verkrachting en de dood van Nicole van den Hurk. Hoofdverdachte is Jos de G.. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor de verkrachting, maar werd vrijgesproken van doodslag. Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. Tijdens de vorige zitting werd besloten dat ook de stieffamilie van Van den Hurk spreekrecht krijgt.

Verhoor verdachten dood halfbroer Kim Jong-un

De twee vrouwen die verdacht worden van de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un, moeten zich dinsdag voor de rechtbank in Kuala Lumpur verantwoorden. Kim Jong-nam werd 13 februari op de luchthaven van Kuala Lumpur aangevallen door deze twee vrouwen. Die smeerden volgens de politie het uiterst giftige zenuwgas VX op zijn gezicht. 

En verder:

- mogen de Chinese panda's in Ouwehands Dierenpark voor het eerst naar buiten. De verwachte stormloop op kaartjes blijft vooralsnog uit.

- komen de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Rusland, Oekraïne en Frankrijk samen in Berlijn om te praten over de oorlog in Oekraïene.

Weer:

Dinsdag overdag is de hitte verdreven. Wolkenvelden trekken over het land en vooral 's middags schijnt ook de zon enige tijd. Er valt nog een plaatselijke bui en het wordt 19 graden aan zee tot 23 of 24 in het oosten. De rest van de week is het droog bij 20 tot 25 graden.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg