Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 29 mei 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Russische president Poetin ontmoet Franse collega Macron

Vladimir Poetin zal de nieuw gekozen president van Frankrijk, Emmanuel Macron, ontmoeten tijdens zijn bezoek ter gelegenheid van de officiële opening van een tentoonstelling over de vroegere Russische heerser Peter de Grote in het Groot Trianon bij het paleis in Versailles. Poetin en Macron spraken in hun eerste telefoongesprek op 18 mei af om de discussies over Oekraïne en Syrië op een later moment voort te zetten, ondanks hun tegenstrijdige standpunten.

Informateur Schippers biedt eindverslag aan

Informateur Edith Schippers zal het eindverslag van haar onderzoek en een advies aan de voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib overhandigen. Schippers voerde vrijdag de laatste verkennende gesprekken om te kijken of er tot de vorming van een kabinet gekomen kan worden. Ze heeft er vertrouwen in dat de impasse in de formatie kan worden doorbroken. Naar verwachting zal er dinsdag over het verslag worden gedebatteerd.

Uitvaart voormalig bisschop Ernst 

Monseigneur Hubertus Ernst, de voormalige bisschop van het bisdom Breda, overleed op 20 mei op 100-jarige leeftijd. Ernst was van 1967 tot 1992 bisschop van Breda. Bij het bereiken van de 75-jarige leeftijd bood hij zijn ontslag aan. Tot 1994 werkte Ernst door als apostolisch administrator totdat bisschop Muskens hem opvolgde. De uitvaart vindt plaats in de H. Antoniuskathedraal in Breda. Ernst wordt begraven op begraafplaats Zuylen.

Uitspraak in zaak aandeelhoudersvergadering AkzoNobel

De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam doet uitspraak in de zaak tussen Elliott Advisors en AkzoNobel. De aandeelhouder wil via de rechter afdwingen dat het concern een buitengewone aandeelhoudersvergadering belegt over de positie van president-commissaris Antony Burgmans. Die weigert op zijn beurt te onderhandelen met PPG, dat drie keer een bod op AkzoNobel heeft uitgebracht.

Huldiging NAC Breda

NAC Breda heeft zondag ten koste van NEC een plek in de Eredivisie weten te bemachtigen. Vanwege de promotie wordt de club maandagmiddag gehuldigd op de Grote Markt in Breda. De gemeente heeft laten weten dat de huldiging plaats zal vinden om 16.00 uur. 

Nederlanders in actie op Roland Garros

De Nederlandse Quirine Lemoine staat maandag voor het eerst in haar carriere op een Grand Slam toernooi. Ze speelt tegen de Amerikaanse Catherine Bellis. Ook de Nederlandse Richel Hogenkamp komt in actie, zij speelt tegen de Servische Jelena Jankovic. Kiki Bertens is in Parijs als negentiende geplaatst en speelt haar eerste partij tegen de Australische Ajla Tomljanovic. 

En verder:

- Begint op veel plekken in Nederland de Avondvierdaagse. 

- Wordt op de jaarlijkse Internationale Dag van de VN-Vredesmacht stilgestaan bij het werk van de blauwhelmen, die zich wereldwijd inzetten voor internationale en Nederlandse belangen.

- Spelen de Duitse clubs Eintracht Braunschweig en Wolfsburg hun duel om promotie of degradatie in de Bundesliga. Wolfsburg won het heenduel met 1-0. 

Weer:

In de nacht van zondag op maandag is er vooral in het zuiden van het land kans op buien die gepaard kunnen gaan met onweer. Maandag overdag wordt het wederom flink warm, met temperaturen tot 28 graden aan de kust en 31 tot 33 graden in het binnenland. 

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg