Wat gaat er zondag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 28 mei 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Afsluitende tijdrit Giro met kansen voor Dumoulin

De Limburger hoopt als eerste Nederlander de Giro d'Italia te winnen. De eerste grote ronde van het jaar eindigt zondag met een individuele tijdrit, de specialiteit van de Nederlander, die in de bergen verhitte duels uitvocht met de Colombiaan Nairo Quintana en Vincenzo Nibali, de Italiaanse winnaar van vorig jaar. Dumoulin moet zondag in de 29 kilometer lange tijdrit naar Milaan 53 seconden goedmaken op Quintana.

Grand Prix in Monaco met Verstappen als vierde van start

Op het stratencircuit van Monaco wordt zondag de zesde Grand Prix van het seizoen verreden. Max Verstappen wist in zijn woonplaats nog nooit de finish te halen. Omdat inhalen uiterst moeilijk is op het krappe circuit, was de kwalificatie op zaterdag erg belangrijk. Verstappen wist de vierde startplek te bemachtigen en is daar tevreden mee. De coureur van Red Bull Racing moet alleen de Ferrari-coureurs Kimi Raikkonen en Sebastian Vettel en Valtteri Bottas van Mercedes voor zich dulden. De race begint om 14.00 uur.

Overleden bisschop Ernst opgebaard in Sint Antoniuskathedraal Breda

De op 20 mei overleden Hubertus Ernst zal zondag van 17.00 tot 19.00 uur in de kerk worden opgebaard. Voor bezoekers is er gelegenheid om afscheid te nemen van de op 100-jarige leeftijd overleden bisschop. Aansluitend begint het kerkelijk avondgebed. Maandag vindt de uitvaartplechtigheid plaats. Ernst was van 1967 tot 1992 bisschop van Breda. Bij het bereiken van de 75-jarige leeftijd bood hij zijn ontslag aan. 

Ernstige hinder op A6 en A1

Rijkswaterstaat waarschuwt voor ernstige verkeershinder in het weekeinde op de A6 en A1 richting Amsterdam. De dienst werkt van vrijdagavond 21.00 uur tot maandagochtend voor de ochtendspits aan beide wegen om de doorstroming bij de knooppunten Muiderberg en Diemen te verbeteren. Weggebruikers moeten hierdoor rekening houden met een langere reistijd die kan oplopen tot een uur. Het advies luidt: ga goed voorbereid op weg en volg de actuele verkeersinformatie.

Start werkzaamheden station Driebergen-Zeist

Het is het eerste weekend dat er wordt gewerkt aan de vernieuwing van het stationsgebied. Spoor 3 wordt ontmanteld en er wordt een fundering aangelegd voor een overdekte voetgangerstraverse die in september in gebruik wordt genomen. De werkzaamheden hebben gevolgen voor het treinverkeer. ProRail adviseert reizigers vooraf de reisplanner van de NS te raadplegen. Het nieuwe station Driebergen-Zeist wordt naar verwachting in 2021 opgeleverd.

Laatste wedstrijden Nederlands voetbalseizoen 

AZ kan zich ten koste van FC Utrecht plaatsen voor Europees voetbal. De ploeg van John van den Brom verdedigt in de Galgenwaard een 3-0 voorsprong uit de heenwedstrijd. In de play-offs om promotie/degradatie belooft het erg spannend te worden. NAC verdedigt in Nijmegen een voorsprong van 1-0 tegen NEC. Roda JC kan zich van nog een jaar op het hoogste niveau verzekeren. Dan moet het wel met streekgenoot MVV Maastricht afrekenen. Het eerste - door rellen ontsierde -  duel eindigde donderdag in 0-0.

En verder:

- Speelt AS Roma-icoon Francesco Totti zijn laatste duel voor de club.

- Vindt de herdenkingsceremonie Memorial Day plaats op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten in Limburg.

- Is het zowel Wereld Honger Dag als Hamburgerdag. 

- Houdt Hedy d'Ancona de Socrateslezing in De Rode Hoed in Amsterdam. d'Ancona pleit voor emancipatie van ouderen en een zinvol leven in alle fasen.

Weer:

Zondag zijn er perioden met zon, maar een westelijke wind zorgt voor flinke temperatuurverschillen. In het noordwesten wordt het 23 graden, in Limburg lokaal 30 graden. In het oosten en zuidoosten is vooral later op de dag kans op een onweersbui.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg