Nieuwe ronde vredesgesprekken Filipijnen, kwalificatie GP Monaco

Wat gaat er zaterdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 26 mei 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Nieuwe ronde vredesbesprekingen Filipijnse regering en linkse rebellen

De vijfde ronde van de vredesbesprekingen vindt zaterdag plaats in het Nederlandse Noordwijk en zijn onderdeel van een langslepend conflict tussen de Filipijnse regering en het linkse Nationale Democratische Front (NDF). Die laatste partij vecht al sinds de jaren zestig tegen de Filipijnse regering. President Rodrigo Duterte wil de strijd met verschillende rebellengroepen in het land beëindigen omdat ze volgens hem de economische ontwikkeling in de weg zitten.

Werkzaamheden station Driebergen-Zeist

Er wordt dit weekend gewerkt aan de vernieuwing van het stationsgebied Driebergen-Zeist. Spoor 3 wordt ontmanteld en er wordt een fundering aangelegd voor een overdekte voetgangerstraverse. Deze werkzaamheden leveren hinder op voor reizigers. Zo rijden er geen treinen maar bussen tussen Utrecht Centraal en Ede-Wageningen. In andere gevallen moeten mensen omreizen via Den Bosch en er moet moet rekening gehouden met een langere reistijd van ongeveer een half uur. 

Kwalificatie GP Monaco

Op het stratencircuit van Monaco wordt zondag de zesde Grand Prix van het seizoen verreden. Omdat inhalen uiterst moeilijk is op het krappe circuit, is de kwalificatie op zaterdag erg belangrijk. Max Verstappen viel vorig jaar uit tijdens de GP van Monaco, maar kijkt tevreden terug op de eerste vrije training van donderdag. De kwalificatie begint zaterdagmiddag om 14.00 uur. 

Bijzondere trekking Staatsloterij

De Staatsloterij houdt zaterdag een bijzondere trekking voor gedupeerde spelers, omdat het gokbedrijf eerder niet eerlijk was over de winkansen. De trekking is bedoeld voor mensen die aan trekkingen van 2000 tot en met 2007 of aan de Koninginnedagtrekking van 2008 hebben meegedaan. In totaal doen 2,8 Nederlanders mee met acht miljoen loten. Door mee te doen, zien ze af van juridische claims.

Dumoulin hoopt terug te keren in roze

De Giro gaat zaterdag verder met de laatste bergetappe over 190 kilometer tussen Pordenone en Asiago. Dumoulin, die vrijdag de roze trui af moest staan aan Quintana, staat in het klassement nu op 38 seconden van de nummer twee. De Nederlander hoopt zich zaterdag te kunnen herpakken om weer terug te keren in het roze. Wel is er felle concurrentie. Dumoulin wordt in het klassement op de voet gevolgd door Nibali en Pinot. Zondag is de finale van de Giro d'Italia. De renners rijden dan een individuele tijdrit van 29 kilometer naar Milaan.

Verkeershinder A1 en A6

Rijkswaterstaat waarschuwt voor ernstige verkeershinder dit weekeinde op de A6 en A1 richting Amsterdam. De dienst werkt van vrijdagavond 21.00 uur tot maandagochtend voor de ochtendspits aan beide wegen om de doorstroming bij de knooppunten Muiderberg en Diemen te verbeteren.

En verder:

- Gaat de tweede dag van de G7-top op Sicilë van start. 

- Geven De Toppers een concert in de Amsterdam Arena. 

Weer:

Met temperaturen van tussen de 24 graden aan de kust en 31 graden in het binnenland, kunnen we zaterdag opnieuw spreken van een zeer warme en lokaal zelfs tropische dag. Zowel aan de kust als in het binnenland is er lichte wind uit het zuidoosten. 's Avonds neemt de kans op bewolking toe en is zeer lokaal een bui mogelijk. 

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg

Tip de redactie