Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 25 mei 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Rutte naar NAVO-bijeenkomst in Brussel

Tijdens deze bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders wordt onder andere gesproken over de trans-Atlantische band en de nadere invulling van de afspraken die in 2014 tijdens de NAVO-top in Wales zijn gemaakt over de defensie-uitgaven. Ook staat terrorismebestrijding op de agenda. Woensdag werd bekend dat de NAVO zich in ieder geval aansluit bij de coalitie die vecht tegen IS. De Amerikaanse president Donald Trump zal ook aanschuiven bij het overleg als onderdeel van zijn reis door Europa. 

Terugkeer Ajax in Nederland na finale Europa League

Ajax keert terug naar Nederland na het spelen van de finale van de Europa League finale tegen Manchester United woensdagavond in Stockholm. Het toestel met de spelers komt naar verwachting om 13.15 uur aan op Schiphol. Bij winst van Manchester United zou de ploeg van Peter Bosz gehuldigd worden op het Museumplein, maar Ajax bleek woensdag kansloos tegen United. 

Halfjaarlijkse vergadering OPEC-landen

De OPEC-landen komen donderdag bij elkaar in Wenen voor hun halfjaarlijkse vergadering. Daarbij zal, met enkele grote olieproducerende landen die geen onderdeel van het kartel uitmaken, worden gepraat over een eventuele verlenging van de productieverlaging. De Saudische olieminister Khalid Al-Falih zei afgelopen zondag al dat het akkoord, dat in november 2016 gesloten is, met negen maanden verlengd zal worden. De maatregel moet ervoor zorgen dat de wereldwijde olievoorraden worden ingekrompen, waardoor de prijzen kunnen stijgen.

Vervolg proces tegen ex-president Zuid-Korea

In de rechtbank van Seoul gaat het proces verder tegen de uit haar ambt gezette Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye. Zij wordt vervolgd voor ambtsmisbruik en het onder druk zetten van bedrijven om miljoenen euro's aan steekpenningen te betalen. Park ontkent schuldig te zijn.

Zware bergetappe Giro d'Italia

Het wordt weer een loodzware dag in de Giro d’Italia, waarin Tom Dumoulin nog altijd aan de leiding gaat. Met maar liefst vijf zware beklimmingen is de etappe van vandaag misschien wel de zwaarste van de ronde. Nairo Quintana en Vicenzo Nibali zullen naar verwachten de roze leiderstrui van Dumoulin gaan aanvallen. De Limburger staat in het algemeen klassement nog 31 seconden voor op Quintana. Nibali staat op 1 minuut 12.

En verder:

- Is het Hemelvaartsdag. 

- Zijn er play-offs in de Jupiler League voor een plek in de Eredivisie. 

- Is de partydrug 4-fluoramfetamine (4-FA), ook wel bekend als 4-FMP en xtc-light, vanaf donderdag verboden.

Weer:

Het wordt opnieuw warm en alleen in het noorden en oosten is er kans op wat bewolking. In de rest van het land is het overwegend zonnig bij temperaturen van 21 tot 25 graden. Ook de komende dagen blijft het warm en zonnig weer, met nog verder stijgende temperaturen. 

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg