Leiders G7 bijeen op Sicilië, informateur Schippers spreekt fractievoorzitters

Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 26 mei 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Leiders G7 bijeen op Sicilië

Het is de 43ste keer dat de leiders van de zeven grote geïndustrialiseerde landen bij elkaar komen. Dit keer in de Siciliaanse stad Taormina. Deze locatie is door de Italiaanse premier Matteo Renzi met opzet gekozen omdat de migrantenproblematiek, waar Italië al jaren mee kampt, een onderdeel is van de agenda van de bijeenkomst die tot en met zaterdag duurt. Ook wordt de veiligheid van burgers, duurzaamheid en innovatie besproken. Voor zowel de Amerikaanse president Donald Trump als de Franse president Emmanuel Macron is het de eerste keer dat ze aanwezig zijn op een bijeenkomst van de G7.

Schippers spreekt met fractieleiders

Informateur Edith Schippers spreekt vrijdag opnieuw met de fractieleiders van alle partijen om te kijken hoe de impasse waarin de formatie is geraakt, kan worden doorbroken. Ze zal dan vooral kijken of de door verschillende partijen opgeworpen blokkades nog steeds staan, of dat er verder kan worden gesproken. Door de blokkades is er momenteel eigenlijk geen meerderheidscoalitie meer te vormen. Ook de laatste combinatie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie bleek dinsdag onmogelijk. De VVD hoopt toch dat deze variant nog verder onderzocht kan worden. 

Ramadan van start

Voor een groot deel van de islamitische gemeenschap in Nederland gaat vrijdag de vastenmaand Ramadan van start. Tot en met 24 juni wordt er tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten, gedronken, gerookt en gevreeën. Voor moslims is de ramadan een tijd van opoffering, bezinning en vooral solidair zijn met de armen. Alleen chronisch zieken, zwangere vrouwen, reizigers en jonge kinderen hoeven niet mee te vasten. Ouderen wel, tenzij hun gezondheid het niet toelaat.

Begrafenis Chris Cornell

De frontman van Soundgarden en Audioslave pleegde vorige week op 52-jarige leeftijd zelfmoord in Detroit. Zijn nabestaanden betwijfelen of Cornell zichzelf was toen hij vorige week zijn leven beëindigde. Vicky Cornell, zijn weduwe, is er van overtuigd dat hij onder invloed was van medicijnen. Cornell wordt begraven op Hollywood Forever Cemetery in Los Angeles. Het graf is na de besloten ceremonie toegankelijk voor het publiek.

En verder:

- Bezoeken honderdjarigen de tentoonstelling 1917 Romanovs & Revolutie in de Hermitage in Amsterdam. De bejaarden kwamen allen ter wereld in 1917, het jaar waarin de Russische Revolutie uitbrak.

- Gaat het dagboek van de voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy onder de hamer.

- Is het de dag van de Asperge.

Weer:

Het wordt vrijdag opnieuw zonnig en warm met temperaturen van 22 tot 25 graden. Landinwaarts kan het lokaal zelfs 28 graden worden. Aan de kust is het vanwege een wat stevigere wind wel koeler. Zaterdag en zondag lopen de temperaturen nog verder op. 

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg

Tip de redactie