Nieuwsagenda: Besluit over Holleeder, D66 en CU beraden zich op formatie

Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 23 mei 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Beslissing over vrijlating Holleeder

De rechtbank van Amsterdam komt dinsdag met een tussentijdse beslissing over het verzoek van de advocaten van Willem Holleeder om zijn voorlopige hechtenis te schorsen. Deze schorsing moet ervoor zorgen dat Holleeder een straf voor een andere (oude) zaak uit kan zitten. De Hoge Raad besliste in april dat Holleeder zijn gevangenisstraf van negen jaar met aftrek van voorarrest die hem in 2009 opgelegd werd, volledig moet uitzitten. Daarvan is nog drie jaar en vier maanden cel over. 

Witte Huis presenteert nieuwe begroting, Trump naar Abbas

Het Witte Huis presenteert dinsdag de plannen voor de begroting van de Verenigde Staten. De verwachting is dat de regering Trump vooral zal bezuinigen op de uitgaven voor de ministeries van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken en op het gebied van milieu. Hogere uitgaven zullen naar verwachting te zien zijn bij Defensie. Trump zelf is tijdens de presentatie niet aanwezig in Washington. Hij reist op dit moment door het Midden-Oosten en Europa en gaat dinsdag op bezoek bij de Palestijnse president Abbas. 

D66 en ChristenUnie beraden zich op vervolg formatie

De fracties van D66 en de ChristenUnie hebben dinsdagochtend beide overleg over de formatie. De overleggen volgen op de conclusies van informateur Schippers, die maandag stelde dat er momenteel geen andere optie is om een kabinet te vormen dan met de VVD, het CDA, D66 en de ChristenUnie. De ChristenUnie wil echter alleen aanschuiven als de andere partijen de ChristenUnie ook als gewenst zien. Pechtold herhaalde in de afgelopen dagen meermaals dat D66 een kabinet met de ChristenUnie eigenlijk niet ziet zitten. 

Dumoulin vecht voor behoud roze trui in Giro

Na een rustdag vecht Dumoulin dinsdag tijdens de zestiende etappe in de Giro d'Italia voor behoud van de roze trui. Dumoulin kan echter wel rekenen op stevige concurrentie in de strijd om behoud van de leiderstrui. Het peloton krijgt een loodzware bergrit voor de wielen, met drie zware cols waaronder de beruchte Stelvio. Dumoulin verdedigt een voorsprong van 2.41 minuut op nummer twee Nairo Quintana.

En verder:

- Leggen studenten met ruim 350 badhanddoeken in Mondriaankleuren een Mondriaanschilderij van 25 bij 25 meter op het strand van Scheveningen.

- Reist de selectie van Ajax af naar Stockholm in aanloop naar de finale van de finale van de Europa League tegen Manchester United in Stockholm. 

- Trapt de Britse premier May de verkiezingscampagne af voor de Conservatives in aanloop naar de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk op 8 juni. 

Weer:

Dinsdag is het net als maandag overwegend zonnig en warm. Wel bestaat er landinwaarts meer kans op bewolking dan op maandag. Het wordt ongeveer 17 graden aan de kust, tot 26 graden in het binnenland. 

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg

Tip de redactie