Trump bezoekt Jeruzalem, vervolg gesprekken voor nieuwe formatieronde

Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 22 mei 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Trump bezoekt als eerste Amerikaanse president Westmuur

De Westmuur, door niet-joden ook wel de Klaagmuur genoemd, staat op de Tempelberg in de Oude Stad van Jeruzalem en geldt als een belangrijke heilige plek binnen het jodendom. Trump zal naast zijn bezoek aan Israël ook de Palestijnse gebieden aandoen. Zijn reis is de eerste buiten de Amerikaanse landsgrenzen sinds zijn aantreden als president.

Vervolg verkennende gesprekken voor nieuwe formatieronde

Informateur Edith Schippers gaat maandag verder met de verkennende gesprekken voor een nieuwe fomatieronde. Vrijdag concludeerde Schippers dat er nu geen optie is om mee van start te gaan en riep daarom de partijen op tot reflectie in het weekend. Ze wil dat de verschillende partijen ook hun tweede en derde keuze serieus overwegen om een nieuwe ronde gesprekken mogelijk te maken.

Zaak tegen AkzoNobel

Maandag dient de zaak van Elliott Advisors tegen AkzoNobel bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. De activistische aandeelhouder is naar de rechter gestapt om voor elkaar te krijgen dat het concern een buitengewone aandeelhoudersvergadering belegt over de positie van president-commissaris Antony Burgmans. Burgmans weigert in onderhandeling te gaan met het Amerikaanse PPG, dat inmiddels drie keer een bod heeft gedaan op AkzoNobel. Daar is Elliott het niet mee eens.

En verder:

- gaat de zaak tegen de 58-jarige Henk K. uit Bunschoten verder. Hij zou vijftien van zijn negentien kinderen hebben mishandeld. Hij sloot ook zes kinderen geregeld op in een koud en donker aardappelhok en misbruikte een dochter. Vader ontkent alles, eerder dit jaar noemde hij zijn kinderen "parasieten en leugenaars".

- genieten de renners van de Giro d'Italia van een rustdag. Zondag wist Bob Jungels de lastige vijftiende etappe op zijn naam te schrijven. De Luxemburger sprintte naar de zege in Bergamo. Rozetruidrager Tom Dumoulin werd achtste en verloor enkele seconden op Nairo Quintana. Dinsdag rijdt het peloton over 222 kilometer van Rovetta naar Bormio en krijgen de renners drie forse bergen met steile afdalingen te verwerken.

Weer:

Maandag zijn er flinke perioden met zon, maar ook enkele wolken. Zeer lokaal is 's middags in het oosten een bui mogelijk, maar waarschijnlijk blijft het droog. Het wordt 20 graden op de Wadden en 22 tot 25 graden in de rest van het land. Dinsdag, woensdag en op Hemelvaartsdag blijft het vrij zonnig, droog en 20 tot 25 graden. Vrijdag en in het komende weekend wordt het waarschijnlijk nog warmer.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg

NUwerk

Tip de redactie