Senaat VS bijgepraat over ontslag Comey, Uitspraak beledigen Simons

Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 18 mei 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Amerikaanse Senaat bijgepraat over ontslag FBI-baas Comey

De Amerikaanse onderminister van Justitie Rod Rosenstein zal de Senaat in een besloten bijeenkomst bijpraten over de reden van het ontslag van James Comey op 9 mei. Volgens de officiële lezing zou dit zijn geweest omdat Comey uitspraken deed over het onderzoek naar het feit dat Hillary Clinton haar privé-emailaccount voor haar werk als minister van Buitenlandse Zaken gebruikte. Er gaan echter verschillende geluiden dat het ontslag een gevolg is van het onderzoek dat de FBI doet naar de betrokkenheid van de Russen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Uitspraak beledigen Sylvana Simons

22 personen, onder wie een minderjarige, worden verdacht van online beledigen en bedreigen van politica Sylvana Simons. Het gaat onder meer om het publiceren van haatdragende teksten en afbeeldingen. Een groot deel van de verdachten stelde eerder dat ze "het niet zo bedoeld hadden". In de zaak worden werkstraffen tot 80 uur geëist. 

Presentatie Unicef onderzoek over de situatie van gevluchte kinderen wereldwijd

Unicef presenteert het internationale rapport ‘A Child is a Child: Protecting children on the move from violence, abuse and exploitation’, een nieuw rapport over de situatie van vluchtelingen- en migrantenkinderen over de hele wereld. Het rapport geeft data, beschrijft de redenen waarom kinderen op reis gaan en de risico’s die ze hierdoor lopen. UNICEF pleit ervoor dat het lot van vluchtelingen- en migrantenkinderen centraal staat bij de topontmoetingen tijdens de G7 eind mei en de G20 in juli.

Van Gerwen in halve finale Premier League of Darts

Donderdag zijn de halve finale en finale in Premier League of Darts in de O2 Arena in Londen. Michael van Gerwen speelt tegen de Schot Gary Anderson, in de andere halve finale staan Peter Wright (Schotland) en Phil Taylor (Engeland) tegenover elkaar. De winnaars van deze duels ontmoeten elkaar dezelfde avond nog in de finale.

Bas Heijne krijgt P.C. Hooft-prijs

Columnist en schrijver Bas Heijne krijgt donderdag de P.C. Hooft-prijs, een van de belangrijkste literaire onderscheidingen in Nederland, uitgereikt. De prijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essays en poëzie. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

NN Group maakt resultaten eerste kwartaal bekend

NN Group maakt de resultaten van het eerste kwartaal van 2017 bekend. In het vierde kwartaal van 2016 halveerde de winst van NN Group ruim. Het concern kampte onder meer met hogere claims bij het Nederlandse schadebedrijf. De verzekeraar kreeg in april groen licht van de Europese Commissie voor de overname van Delta Lloyd. Ook De Nederlandsche Bank (DNB), de Nationale Bank van België en de Europese Centrale Bank (ECB) gaven eerder al verklaringen van geen bezwaar af. 

En verder:

- Is het tien jaar geleden dat gorilla Bokito ontsnapte in Diergaarde Blijdorp.

- Staan de vernielers van het regenboogzebrapad in Leiden voor de rechter.

Weer:

Donderdag is het overwegend bewolkt en van tijd tot tijd vallen er buien, vooral over het oostelijk deel van het land. Met in de middag 17 tot 21 graden en een matige westenwind is het minder warm. Vrijdag is het ook soms nat en wordt het hooguit 19 graden.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg

NUwerk

Tip de redactie