Uitspraak tegen 'krokodillenbende', pakt Tom Dumoulin het roze?

Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 16 mei 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Pakt Dumoulin het roze in Giro?

In de Giro d'Italia staat dinsdag de eerste tijdrit op het programma. De 40 kilometer lange rit tegen de klok lijkt op het lijf geschreven van Tom Dumoulin, die derde staat in het klassement. De Limburger moet 30 seconden goedmaken op rozetruidrager Nairo Quintana.

Ontmoeting Trump-Erdogan

De Amerikaanse president Donald Trump ontmoet in Washington zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan. Het is de eerste ontmoeting tussen de twee sinds Trump aantrad afgelopen januari. De verwachting is dat de twee onder andere zullen spreken over de strategie in Syrië. Zeer tegen de zin van de Turken besloot Trump onlangs de Koerdische YPG-militie te gaan bewapenen in de strijd tegen Islamitische Staat. Turkije is al lang in strijd met de Koerdische PKK en vreest dat de wapens ook daar terecht zullen komen.

Nieuwe raming economische groei

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt met een eerste raming van de groei van de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van dit jaar. In het vierde kwartaal van 2016 groeide het bruto binnenlands product (bbp) met 0,6 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dit was vooral te danken aan de export en daarnaast de consumptie door huishoudens. Het CBS publiceert tegelijkertijd gegevens over de CO2-uitstoot en de arbeidsmarkt.

Uitspraak tegen 'krokodillenbende'

De rechtbank in Amsterdam doet uitspraak tegen de zogenoemde 'krokodillenbende' die wordt verdacht van drugshandel. Tegen de zeven mannen en drie vrouwen zijn door het Openbaar Ministerie celstraffen tot drie jaar geëist. Bij een inval in een loods in Amsterdam vond de politie onder meer koffers met geld die bewaakt werden door alligators in een bassin. Naast het geld en de reptielen werden wapens, munitie en een hennepplantage aangetroffen.

En verder:

- De nieuwe Franse president Emmanuel Macron kiest dinsdag zijn ministers en staatssecretarissen waarmee hij een regering wil gaan vormen. Maandag maakte hij bekend dat Édouard Philippe de nieuwe premier wordt van het land.

- De Onderzoekscommissie naar misbruik in sportwereld presenteert dinsdag haar onderzoeksopzet en licht deze toe. In maart werd bekend dat voormalig minister Klaas de Vries het onderzoek gaat leiden.

Weer en verkeer:

Het blijft vrijwel overal droog en het wordt rond de 25 graden. De wind is zuidelijk en blijft zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg

NUwerk

Tip de redactie