Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 12 mei 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Rechtbank Rotterdam oordeelt over DNA-verzoek donorkinderen

Meer dan twintig donorkinderen en hun ouders vragen de rechtbank in Rotterdam toestemming om hun DNA te vergelijken met dat van de vorige maand overleden fertiliteitsarts J. Karbaat. Karbaat was directeur van Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht. De donorkinderen en hun ouders willen onder meer opheldering over geruchten dat Karbaat zelf donor is geweest. Vrijdag kijkt de rechter in het kort geding of het verzoek een spoedeisend belang heeft en op basis daarvan wordt gekeken wanneer er uitspraak wordt gedaan over het DNA-verzoek.

Uitspraak kort geding over chemokuur voor kind

De door de vader van het kind aangespannen zaak gaat over een twaalfjarige jongen uit Noord-Holland die vorig jaar werd bestraald vanwege een hersentumor. In maart had een vervolgbehandeling in de vorm van een chemokuur moeten starten. Dat wil de jongen echter niet, zo heeft hij zelf aangegeven - en een psychiater heeft de jonge patiënt na onderzoek wilsbekwaam verklaard. Zjin vader heeft ernstige twijfels bij die conclusie. De rechter doet vrijdag schriftelijke uitspraak in de zaak.

Staatssecretaris Dekker neemt examenklachten aan bij LAKS

Op het moment dat de examens Nederlands (vmbo), Frans (havo) en Engels (vwo) op het programma staan, zal staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) onderdeel zijn van het belpanel van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). LAKS neemt ook dit jaar alle klachten aan van eindexamenkandidaten. Donderdag ontving het LAKS een recordaantal klachten over het vwo-examen Nederlands

Italiaans beroepshof buigt zich over veroordeling kapitein Costa Concordia

Kapitein Francesco Schettino werd in 2015 tot zestien jaar cel veroordeeld voor het veroorzaken van de ramp met cruiseschip Costa Concordia in 2012. Omdat Schettino in beroep ging tegen de uitspraak, hoefde hij zijn straf nog niet te ondergaan. De Costa Concordia verging op 13 januari 2012 voor het Toscaanse eilandje Giglio toen het te dicht langs de rotsachtige kust voer. 32 mensen kwamen om het leven. 

Play-offs om promotie naar Eredivisie 

In deze eerste ronde neemt FC Emmen het op tegen RKC en speelt Almere City tegen Helmond Sport. Emmen is al zo goed als zeker van de volgende ronde, want het won de uitwedstrijd bij RKC met liefst 5-1. Helmond Sport verdedigt in Almere een 4-2 voorsprong. De Eredivisieclubs stromen in de tweede ronde in, net als de hoogst geklasseerde teams uit de Jupiler League.

Vrije trainingen Grand Prix Spanje

In Barcelona vinden de eerste en tweede vrije training plaats voor de Grand Prix van Spanje. De auto van Max Verstappen, de RB13, heeft een flinke upgrade gehad. Dit raceweekend moet duidelijk worden of Red Bull de aansluiting kan vinden met Mercedes en Ferrari. Vorig jaar werd Verstappen in Barcelona de jongste winnaar ooit van een Formule 1-race.

En verder:

- Voeren twee astronauten van NASA een ruimtewandeling uit vanaf het ruimtestation ISS. De wandeling is vanaf 12.30 uur Nederlandse tijd live te volgen via de website van het ruimtevaartagentschap.

- Is het de 25e Wereld ME-dag en worden wereldwijd gebouwen en objecten blauw verlicht om aandacht te vragen voor de ziekte.

Weer en verkeer:

Vrijdag overdag is het vaak bewolkt, met van tijd tot tijd buien, soms met onweer. Het wordt rond 19 graden, bij een zwakke of matige wind uit zuidelijke richtingen, rond 3 Bft. De ANWB verwacht dat de avondspits even na het middaguur zal beginnen. De meeste files zijn waarschijnlijk in het midden van het land, maar al met al voorziet de verkeersinformatiedienst een normale avondspits.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg