Ajax strijdt om plek in EL-finale, OG3NE in Songfestival

Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 11 mei 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Ajax op weg naar finale?

Ajax hoopt zich voor het eerst sinds 1996 te plaatsen voor een Europese finale. Dankzij de 4-1 overwinning in Amsterdam heeft de ploeg een uitstekende uitgangspositie voor de return in Lyon. Tegenstander Olympique Lyon stond nog nooit in een Europese finale. Tegelijkertijd staan Manchester United en Celta de Vigo tegenover elkaar in de andere halve finale. United won het heenduel in Spanje met 0-1. De finale van de Europa League wordt op woensdag 24 mei gespeeld in Stockholm.

OG3NE in halve finale Eurovisie Songfestival

Het is het de grote dag voor de Nederlandse inzending van het Eurovisie Songfestival. OG3NE moet met het nummer Lights and Shadows een plek voor de grote finale zien te bemachtigen. In de tweede voorronde strijden daarnaast nog zeventien inzendingen om een van de tien toegangskaartjes tot de finale van zaterdag in het International Exhibition Centre in Kiev.

Hof buigt zich over decembermoorden

Hof van Justitie, de hoogste rechterlijke instantie in Suriname, bepaalt donderdag of het strafproces wegens de Decembermoorden doorgaat of wordt stopgezet. President Desi Bouterse is hoofdverdachte.

Het Openbaar Ministerie (OM) tekende begin februari hoger beroep aan tegen het besluit van de krijgsraad om het proces door te laten gaan. De krijgsraad legde een verzoek van de procureur-generaal om het strafproces te stoppen, naast zich neer. Dit verzoek was een opdracht van Bouterse.

Die gebruikte hiervoor artikel 148 uit de Surinaamse grondwet die de president de mogelijkheid biedt een strafproces stop te zetten als de staatsveiligheid in gevaar is.

Macron maakt kandidaten bekend

De nieuwe Franse president Emannuel Macron maakt de namen bekend van de 577 kandidaten die namens En Marché!, de partij Macron, mee gaan doen aan de parlementsverkiezingen op 11 juni. Oud-premier Manuel Valls werd woensdag nog afgewezen als kandidaat. Volgens de kiescommissie voldoet Valls "op dit moment" niet aan de eisen. Daarnaast zegt de partij dat het niet haar taak is "om oud-politici te recyclen".

Besluit stadion Feyenoord

De Rotterdamse gemeenteraad besluit over medewerking aan de verwezenlijking van Feyenoord City, waar het nieuwe Feyenoordstadion onderdeel van zou moeten worden. Het besluit zou de eerste stap kunnen worden in de verwezenlijking van het circa 1,5 miljard euro kostende plan voor de bouw van een nieuw Feyenoordstadion met 63.000 zitplaatsen, woningen, scholen, kantoren, winkel- en uitgaanscentra. De officiële supportersvereniging FSV De Feijenoorder liet eerder al weten zich niet achter het plan te scharen. Er kleven volgens de fanclub te veel onzekerheden aan.

Wat wordt het beste bier van Nederland?

Alle ruim 425 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders zijn gevraagd om met een of meer van hun bieren deel te nemen aan de Dutch Beer Challenge. Donderdag wordt de winnaar bekendgemaakt bij de opening van de Week van het Nederlandse Bier. Vorig jaar won Gajes van brouwerij Bruut.

En verder:

- De ministers van Financiën van de G7 komen in Bari, Italië bij elkaar. Minister Dijsselbloem neemt in zijn rol als Eurogroepvoorzitter deel aan de G7-vergadering.

- Een Spaanse rechter buigt zich over de vraag of de Uber-app voor smartphones moet worden beschouwd als een vervoersactiviteit (waarvoor vergunningen vereist zijn) dan wel als een louter elektronische bemiddelingsdienst.

Weer en verkeer:

Overdag trekken er van het zuiden uit wolkenvelden het land binnen en een lokale bui of buiige regen in het zuiden is niet uitgesloten. In de loop van de middag neemt ook in de zuidelijke helft van het land de kans op een regen- of onweersbui toe. Pas in de avond kunnen er ook buien in het noorden tot ontwikkeling komen. Het kwik loopt op naar 16 graden op de Wadden tot 22 graden in het zuiden. De oostelijke wind is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied kan de windkracht toenemen naar matig tot vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg

Tip de redactie