Eindexamens van start, tweede halve finale Champions League

Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 10 mei 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Middelbare scholieren beginnen aan eindexamens

De eindexamens voor middelbare scholieren gaan van start. Vwo'ers beginnen woensdagmiddag met het examen Nederlands, een examen dat altijd garant staat voor een flink aantal klachten. Havisten mogen die middag aan de slag met scheikunde. Vmbo-scholieren komen grotendeels vrijdag pas in actie. Een kleine groep maakt donderdag het examen Voertuigentechniek. Het grootste deel van de kandidaten, ongeveer 112.000, doet examen op vmbo-niveau. Daarnaast leggen bijna 60.000 scholieren examens af op havo-niveau en op het vwo zijn dat er zo'n 40.000. De examens duren tot en met woensdag 24 mei. Ongeveer drie weken later mogen de kandidaten de uitslag verwachten.

Het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens vind je in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Tweede halve finale Champions League

In de return van de halve finale van de Champions League strijden Atletico Madrid en Real Madrid om een plek in de finale. Dankzij drie treffers van Cristiano Ronaldo won Real vorige week de thuiswedstrijd met 3-0. Het wordt de laatste Europese wedstrijd in het Estadio Vicente Calderon. Volgend seizoen speelt Atletico zijn thuiswedstrijden in Wanda Metropolitano. De winnaar van de halve finale plaatst zich voor de eindstrijd die op 3 juni in Cardiff gespeeld wordt. Real kan de eerste club worden sinds Bayern München in 2013 die zich twee jaar achtereen voor de finale plaatst. De Champions League werd nog nooit tweemaal op rij door dezelfde club gewonnen.

ECB-president bezoekt Tweede Kamer

De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, brengt een bezoek aan de Tweede Kamer. Draghi doet dat op uitnodiging van de vaste commissie voor Financiën. De ECB-topman zou in februari al komen, maar zegde de afspraak toen af wegens "onvoorziene omstandigheden". Het gesprek met de leden van de commissie Financiën zal gevoerd worden aan de hand van drie thema's, waaronder de noodzaak en achtergrond van het monetaire beleid van de ECB. 

Laatste etappe op Sicilië in Giro

Na de eerste test op de Etna rijdt het peloton woensdag in de Giro d'Italia de tweede en laatste etappe op Sicilië. De vijfde rit is 159 kilometer lang en voert van Pedara naar Messina, de geboorteplaats van titelverdediger Vincenzo Nibali. De etappe begint heuvelachtig, maar is de laatste 50 kilometer zo goed als vlak.

En verder:

- De mensenrechtensituatie in Nederland wordt voor de derde keer herzien door de universele periodieke doorlichting (UPR) van de VN-Mensenrechtenraad. Nederland is één van de 14 staten die door de UPR werkgroep wordt geëvalueerd tijdens een zitting van 1 tot en met 12 mei. De delegatie van Nederland wordt geleid door minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)

- Mr. Pieter van Vollenhoven opent WOII en Vliegeniersmuseum Fort Vuren.

Weer en verkeer:

Woensdag is het ook nog vrij koud, maar wel droog met geregeld zon. Vanaf donderdag stijgt het kwik naar 15 tot 20 graden maar wordt het tegelijkertijd tamelijk wisselvallig. Vooral vrijdag en zaterdag is de buienkans behoorlijk groot.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg

Lees meer over:
Tip de redactie