KNVB geeft uitleg over keuze voor Advocaat, Giro na zes jaar terug op Etna

Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 9 mei 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

KNVB geeft uitleg over keuze voor Dick Advocaat

Na weken van onduidelijkheid geven commercieel directeur Jean Paul Decossaux en technisch directeur Hans van Breukelen van de KNVB dinsdag tekst en uitleg over de zoektocht naar een nieuwe bondscoach voor het Nederlands elftal. Op het bondsbureau in Zeist zullen zij vanaf 10.30 uur toelichten waarom de keuze is gevallen op Dick Advocaat als opvolger van de ontslagen Danny Blind. Daarbij zal ook de bevestiging volgen wie de assistent wordt van Advocaat.
 

Voortgang inhoudelijke behandeling moordzaak Koen Everink

Mark de J. staat opnieuw voor de rechter voor de moord op de zakenman, die in maart vorig jaar werd gedood. Maandag wees de rechter het verzoek van de verdachte om de zaak aan te houden af. De advocaat van Mark de J. wilde de extra tijd gebruiken om aanvullend onderzoek te verrichten. De rechtbank zei de beslissing tot een aanvullend onderzoek pas te kunnen nemen als de deskundigen waren gehoord. Dinsdag wordt naar verwachting de strafeis bekendgemaakt. Mark de J., oud-tenniscoach van Robin Haase, was bevriend met Everink en ging op de avond van de moord nog bij hem langs. De twee gokten regelmatig samen en De J. had een forse gokschuld bij Everink.

Zaak tegen politiemol Mark M. gaat verder

Mark M. uit Weert wordt ervan verdacht dat hij sinds 2014 informatie uit het politiesysteem haalde om die vervolgens naar criminelen door te sluizen. Hij zou op die manier duizenden documenten hebben gekopieerd. Vorige week bleek dat M. eerder opgepakt had kunnen worden als de politie Eindhoven beter had opgelet. Doordat een baliemedewerker verzuimde een tip door te geven kon M. langer doorgaan met zijn werk. 

Zuid-Korea kiest nieuwe president

De nieuwe president moet de afgezette Park Geun-hye vervangen. Park werd begin maart officieel door het gerechtshof uit haar ambt gezet wegens beschuldigingen van omkoping. Het schandaal waarin Park verwikkeld raakte, werd vooral veroorzaakt door Choi Soon-sil, een vertrouwelinge en vriendin van de president, die haar positie zou hebben misbruikt. Premier Hwang Kyo-ahn is sinds december, toen werd besloten Park af te zetten, vervangend president.

Giro na zes jaar terug op vulkaan Etna

Met een rit over 181 kilometer die eindigt op de flanken van de Etna is het dinsdag in de Ronde van Italië voor het eerst de beurt aan de klimmers. De vierde etappe op Sicilië telt twee beklimmingen; halfweg ligt de Portella Femmina Morta, geklasseerd als een klim van de tweede categorie. De finish, verwacht iets na vijven, tegen de nog werkende vulkaan ligt op een hoogte van 1892 meter en is van de hoogste categorie.
 

Russen vieren Dag van de Overwinning

Tijdens deze viering wordt de overwinning van de voormalige Sovjetlanden, waaronder Rusland, op nazi-Duitsland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog gevierd. Op het Rode Plein in de Russische hoofdstad Moskou zal onder meer een militaire parade plaatsvinden in aanwezigheid van president Vladimir Poetin. Speciaal dit jaar is de presentatie van Ruslands nieuwe wapens in het arsenaal dat speciaal is ontworpen om in en rondom de Noordelijke IJszee te opereren. Ook in 25 andere Russische steden wordt de Dag van de Overwinning gevierd.

Halve finale Champions League Juventus-AS Monaco

Juventus verdedigt dinsdagavond om 20.45 uur in de return van de halve finale in de Champions League een 2-0 voorsprong tegen AS Monaco. Vorige week was spits Gonazlo Higuain met twee treffers de grote man. De winnaar van de halve finala speelt op 3 juni in de eindstrijd in Cardiff. Juventus stond in 2015 voor het laatst in de finale, destijds was Barcelona met 3-1 te sterk. AS Monaco verloor in 2004 de finale van FC Porto met 3-0. Woensdag staan Atletico en Real Madrid tegenover elkaar in de andere halve finale, Real won het eerste duel met 3-0. 

Juventus-Monaco is dinsdag live te zien op Veronica, NUsport.nl en in de NUsport-app. De uitzending begint om 20.00 uur. 

Eerste achttien artiesten Songfestival op podium

Het Eurovisiesongfestival gaat beginnen in Kiev. Dinsdagavond staan de acts van de eerste achttien landen op het programma. Donderdag is de tweede halve finale, met daarin de Nederlandse inzending OG3NE. Zaterdag volgt de finale. Alle shows beginnen om 21.00 uur. Uit iedere halve finale gaan tien landen door. Zes landen zijn al zeker van een finaleplek. Het gaat om de grote vijf, de landen die het meest betalen voor het festival, en de winnaar van vorig jaar: Oekraïne. Dat is meteen ook het land dat het festival mag organiseren.

CBS maakt inflatiecijfer bekend

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt bekend hoe de inflatie in Nederland zich in april heeft ontwikkeld. In maart daalde het cijfer naar 1,1 procent, tegenover 1,8 procent in februari. Die daling was vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van kleding in maart, die was door de uitverkoop ruim 4,5 procent goedkoper dan een jaar eerder. Daarnaast had de prijsontwikkeling van benzine een drukkend effect op de inflatie. 

En verder:

- Bekijkt het Openbaar Ministerie of de veertig relschoppers die nog vastzitten wegens openlijke geweldpleging na het verlies van Feyenoord zondag, worden voorgeleid aan de rechter-commissaris of dat zij worden vrijgelaten.

- Praten Schiphol en KLM verder over maatregelen om lange wachtrijen op Schiphol tegen te gaan. Maandag werd duidelijk dat de luchthaven deze zomer alle beveiligingsdoorgangen in vertrekhal 1 en indien nodig in vertrekhal 2 gaat openen. 

Weer en verkeer:

Dinsdag is het eerst vrij zonnig. 's Middags komen er vooral in het noorden meer wolken. Het blijft droog en het wordt 10 tot 14 graden. Woensdag is het ook nog fris, daarna stijgt het kwik naar 15 tot 20 graden en neemt de buiigheid toe. De ochtend- en avondspits verlopen dinsdag volgens de ANWB naar verwachting normaal.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg

Tip de redactie