Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 8 mei 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Begin inhoudelijke behandeling moordzaak Koen Everink

Tijdens de zitting worden de verdenkingen en het dossier inhoudelijk besproken. Ook worden onderdelen van de reconstructie getoond en zo nodig deskundigen gehoord over het forensisch onderzoek. Donderdag wraakte de verdachte in de zaak, voormalig tenniscoach Mark de J., de rechter-commissaris omdat nadere onderzoekswensen van de verdediging waren afgewezen. Dit staat volgens De J's advocaat een eerlijke procesgang in de weg. De wrakingskamer oordeelde dat er geen sprake is van partijdigheid en dat de rechter-commissaris zich heeft gehouden aan de opdracht van de rechtbank.

Uitspraak wrakingsverzoek fraudezaak Matthieu van S.

Voormalig fraudeofficier van justitie Matthieu van S. wraakte in april de Haagse rechtbank omdat die weigerde alle gewenste stukken voor de zaak beschikbaar te stellen. Die stukken gingen onder meer over het overleg dat in de zaak is gevoerd tussen de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie. De 56-jarige verdachte uit Soest, die ook een prominente rol vervulde in de VVD, staat terecht voor onder meer belastingfraude van ongeveer anderhalve ton en valsheid in geschrifte.

Rechtszaak over inreisverbod Trump

Het Hof van Beroep voor het vierde circuit in de Verenigde Staten, die gaat over beroepszaken in de staten Maryland, North Carolina en South Carolina, Virginia en West Virginia, buigt zich over het inreisverbod van president Donald Trump. De rechter in Hawaï oordeelde in maart al dat het nieuwe inreisverbod indruist tegen de Amerikaanse grondwet, die religieuze discriminatie verbiedt. Trump liet weten het besluit van de federale rechter aan te willen vechten.

PostNL presenteert resultaten van het eerste kwartaal

Postbedrijf PostNL presenteert maandag cijfers over het eerste kwartaal. In februari kondigde het bedrijf nog aan de komende jaren nog eens tweeduizend banen te schrappen. De ingreep is volgens PostNL noodzakelijk, omdat de postmarkt maar blijft krimpen. Het bedrijfsresultaat van PostNL verslechterde vorig jaar naar 245 miljoen euro. in 2015 bedroeg het bedrijfsresultaat nog 303 miljoen euro.

Uitreiking Libris Literatuur Prijs

Kanshebbers dit jaar zijn Walter van den Berg (Schuld), Alfred Birney (De tolk van Java), Arnon Grunberg (Moedervlekken), Jeroen Olyslaegers (Wil), Marja Pruis (Zachte riten) en Lize Spit (Het smelt). De winnaar van de prestigieuze prijs ontvangt een geldbedrag van 50.000 euro. In 2016 won Connie Palmen de prijs met haar boek Jij zegt het. De winnaar van 2017 wordt maandagavond aan het einde van het televisieprogramma Nieuwsuur bekendgemaakt.

En verder:

Gaan de Landmachtdagen van start en wordt er door het hele land verteld over wat de militairen van de Landmacht allemaal doen.

- Neemt oud-Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar afscheid van de provincie Drenthe nadat hij in maart verwikkeld raakte in een integriteitsschandaal. Hij trad naar aanleiding van het schandaal af.

Weer en verkeer:

Maandag start grijs met soms regen. Later is het droog en schijnt de zon bij maxima rond 13 graden. De ANWB verwacht een normale ochtend- en avondspits want de vakanties zijn weer voorbij.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg