Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 5 mei 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Nederland viert Bevrijdingsdag

Zoals elk jaar viert Nederland op 5 mei dat er in 1945 een einde kwam aan de Duitse bezetting in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook wordt de bevrijding van toenmalig Nederlands-Indië gevierd. Traditioneel gebeurt dit met veertien verschillende Bevrijdingsfestivals verspreid over het land. De dag begint met de 5-mei lezing, dit jaar voorgelezen door acteur Nasrdin Dchar. 's Avonds wordt de dag afgesloten met het 5-mei concert op de Amstel in Amsterdam. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn hierbij aanwezig.

Trump ontmoet Australische premier Turnbull

De ontmoeting tussen beide wereldleiders moet de spanning uit de lucht nemen die in februari ontstond toen de Amerikaanse president Donald Trump een telefoongesprek met zijn Australische ambtgenoot Malcolm Turnbull beëindigde vanwege onenigheid over de vluchtelingendeal die eerder door voormalig president Barack Obama met Australië werd gesloten. Het is de eerste keer dat beide leiders elkaar ontmoeten.

Zaak tegen Mexicaanse drugsbaron El Chapo gaat verder

Joaquin 'El Chapo' Gúzman, die door Mexico is uitgeleverd aan de VS, is in meerdere zaken in de VS in staat van beschuldiging gesteld. Guzman riskeert een levenslange gevangenisstraf wegens onder andere het geven van leiding aan een criminele organisatie en drugssmokkel. In 2015 wist 's werelds machtigste drugshandelaar te ontsnappen uit een gevangenis bij Mexico-Stad via een meer dan een kilometer lange tunnel. Vorig jaar januari werd hij na een grote klopjacht weer opgepakt.

Giro d'Italia van start op Sardinië

De honderdste editie van de Giro d'Italia begint met een rit over 206 kilometer tussen Alghero en Olbia op het eiland Sardinië. Met Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin en Bauke Mollema staan er liefst drie Nederlandse podiumkandidaten aan de start. Zijn moeten onder anderen zien af te rekenenn met titelverdediger Vincenzo Nibali en Nairo Quintana.

En verder:

- De wegens desertie aangeklaagde Amerikaanse militair Bowe Bergdahl wordt verhoord door het Amerikaanse leger. Sergeant Bergdahl zat vijf jaar bij de taliban in Afghanistan vast nadat hij zijn post had verlaten en gevangen was genomen. Hij werd in mei 2014 geruild tegen vijf talibanleiders die vast zaten in de Verenigde Staten. Bergdahl zou voor zijn acties een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen.

- Air China vliegt weer op het Noord-Koreaanse Pyongyang. De Chinese luchtvaartmaatschappij vloog drie weken lang niet op de Noord-Koreaanse hoofdstad, nadat Noord-Korea op 14 april tegen de wil van China tests uitvoerde met een ballistische raket.

Weer en verkeer:

Op Bevrijdingsdag heeft de bewolking vaak de overhand, maar het droge weer overheerst. Met name in het zuiden kan soms de zon even doorbreken. Het wordt 11 tot 14 graden bij een vaak matige noordoostenwind, 3 of 4 Bft. Ondanks dat de meivakantie ten einde loopt en veel mensen teruggaan naar huis, verwacht de ANWB geen drukkere avondspits dan normaal.

Bekijk het actuele weerbericht | Bekijk de situatie op de weg